Mesaj Rector - un an de la debutul pandemiei
Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal

Mesaj Rector - un an de la debutul pandemiei

​Mesaj Rector - un an de la debutul pandemiei​​​​

Dragi colegi, cadre didactice,
Dragi colegi, personal administrativ,
Dragi studenți,

Marcăm în aceste zile un an de la debutul pandemiei. Pe 16 martie 2020 vă scriam un mesaj în care vă anunțam intrarea în starea de urgență și primele măsuri de trecere la învățământul online. A fost debutul unei perioade pline de provocări pentru noi toți, ne-am organizat „din mers": am transferat un semestru activitățile didactice în mediul online pentru ca începând cu acest an universitar să adoptăm un sistem hibrid.

Am învățat un cuvânt nou: reziliența. Am arătat că avem capacitatea de a ne adapta la mediul extern fără să pierdem din vedere siguranța comunității noastre. Vă sunt recunoscător că ați făcut tot ce este necesar pentru ca munca noastră să se desfășoare în condiții de maximă siguranță. Am căutat oportunități pentru dezvoltare, redefinindu-ne. În permanență v-am simțit aproape, am simțit că suntem o comunitate în toată puterea cuvântului.

Lecţiile din această perioadă trebuie învăţate, astfel încât şcoala de după pandemie să valorifice abilităţile, competenţele şi resursele pe care le-am dezvoltat. Biroul de Comunicare al Universității are în lucru un material de sinteză al ultimului an care ne va ajuta să ne amintim ce am uitat, să realizăm ce am pierdut dar și ce am câștigat.

A trecut un an și suntem tot în stare de alertă. Ne-am pierdut răbdarea, vrem să ne întoarcem la o viață normală, care să ne permită să petrecem mai mult timp împreună. Universitatea este un loc al întâlnirii, iar studiul este o etapă de viaţă în colectiv, în care se leagă prietenii şi se alcătuiesc reţele de cunoştinţe.

Suntem nerăbdători dar nu putem lăsa garda jos. Pericolul nu a trecut, trebuie să purtăm masca în continuare și trebuie să ne vaccinăm. Cred cu tărie că vaccinarea este cea mai bună măsură de prevenire și combatere a SARS-CoV-2, este speranța revenirii la normalitatea vieții sociale și profesionale. Mă bucur că s-au vaccinat peste 90% dintre cadrele didactice și 50% dintre studenți. Dar nu este suficient pentru a face medicină „live".

S-a spus că vaccinarea este începutul sfârșitului pandemiei. Haideți să încheiăm această pandemie! Vaccinați-vă! Protejați-vă pentru a-i proteja pe ceilalți!​

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu
Rector