Mesaj Rector - situație refugiati Ucraina
Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal

Mesaj Rector - situație refugiati Ucraina

Mesaj Rector - situație refugiati Ucraina​​

Dragi colegi, cadre didactice,
Dragi colegi, studenţi români şi de pretutindeni,
Dragi colegi, personal administrativ,

Astăzi, la exact doi ani de luptă cu pandemia, ne regăsim din nou în fața unui moment dificil, încărcat de emoții: îngrijorare, revoltă, empatie.
Îngrijorare. Este firesc ca un război care se desfășoară în apropierea granițelor Europei să te alarmeze. Și eu m-am îngrijorat când am văzut imaginile de pe front, dar am încredere în autorități. După cum au subliniat autoritățile române, europene și euroatlantice, situația țării noastre este sigură și stabilă și nu dă motive de îngrijorare. Apartenența României la UE și NATO protejează țara noastră de orice amenințare militară. Mai mult, agresiunea rusă a arătat unitatea membrilor NATO și UE, capacitatea de a reacționa împreună, de a găsi soluții în momente dramatice și de a le duce la îndeplinire în mod ferm.
Sunt conștient că dezinformarea atinge cote mari în asemenea condiții, din acest motiv am ales să am încredere în mesajele oficiale ale autorităților, ale Ministerului Educației și Ministerului Sănătății cu care comunicăm în permanență. De asemenea, ținem deschise toate canalele de comunicare cu ambasadele țărilor de unde provin studenții noștri internaționali.
Vă asigur că prioritatea mea rămâne mereu sănătatea, siguranța și bunăstarea fiecărui membru al comunității Universității noastre.
Revoltă. Suntem cu toții indignați de războiul brutal al Rusiei împotriva unui stat suveran și independent. Nu este moral să stăm deoparte atunci când oamenii mor într-un stat vecin, din vina celor care au preferat armele în locul diplomației. Sunt convins că sunt în asentimentul vostru când îmi exprim solidaritatea cu cetățenii Ucrainei, victime ale unui atac neprovocat și brutal și deplângem pierderile de vieți omenești cauzate de conflictul militar.
Empatie. Războiul înseamnă vieți distruse. Mi se pare îngrozitor doar să îmi imaginez cum ar fi să fim în locul ucrainenilor. Mesajele de pace pe rețelele de socializare au rolul lor, de suport moral pentru populație, dar este de dorit ca sprijinul să ajungă dincolo de cuvinte, să fie eficient și concret.

Ce am făcut până acum:
Am luat legătura cu colegii noștri de la Universitățile de Medicină din Ucraina și le-am oferit sprijinul, am găsit soluții pentru cadrele didactice și studenții aflați în situații limită și continuăm să îi susținem
Universitatea participă la eforturile guvernamentale de într-ajutorare, în funcție de resursele pe care le avem și cadrul legal existent. Coordonarea este esențială în aceste momente și de aceea ne alăturăm inițiativei autorităților de a centraliza activitățile de sprijin a refugiaților din Ucraina, mai ales că fluxul acestora se intensifică. Am pregătit Căminul 1Mai A pentru a oferi cazare unui număr de 240 de refugiați.
Studenții s-au oferit voluntar să sprijine acțiunile umanitare, să colecteze alimente, îmbrăcăminte, medicamente sau alte lucruri necesare, să îndrume și să ajute refugiații să găsească locuri de cazare.
Luăm legătura cu organizații neguvernamentale care pot oferi ajutor medical pentru spitalele de pe teritoriul Ucrainei. Am deschis un cont în care vă invit să faceți donații:

Banca Română pentru Dezvoltare
RO48BRDE240SV57630582400
Fundația „Gr. T. Popa", Cod de identificare fiscal: 22254034

Încă un lucru foarte important: Conform Ordinului emis în data de 2 martie de Ministrul Educației, studenții străini din Ucraina se pot înscrie la universitățile din România. Deja avem solicitări, ne vom ocupa de fiecare caz în parte. ​

Dragi colegi,
Astăzi, după 2 ani de luptă cu pandemia, suntem mai puternici, mai rezilienți și mai pregătiți decât oricând să facem față oricăror provocări. Evenimentele ultimelor zile ne arată că protejarea valorilor democratice rămâne una dintre cele mai puternice misiuni pe care noi, Universitatea, trebuie să ne-o asumăm.
Voi face totul ca, indiferent ce se întâmplă, parcursul profesional al studenților să nu fie afectat, după cum nu a fost afectat nici în timpul pandemiei. Vă amintiți că atunci când frica domina societatea, noi am găsit soluții curajoase și am asigurat activitatea didactică continuă. Vom proceda la fel, indiferent de situație.

Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu
Rector​