Mesaj Rector - noul an universitar
Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal

Mesaj Rector - noul an universitar

​​Mesaj Rector - noul an universitar​​​


Dragi studenți,

Învăţământul universitar medical are o serie de particularităţi care-l diferenţiază de alte tipuri de învăţământ superior. Una dintre cele mai importante ar fi că specificul meseriei noastre nu permite să faci toată educația la distanță: activitatea de pregătire în domeniul medical, farmaceutic sau în domeniul bioingineriei medicale nu se potrivește cu un învățământ exclusiv online. Există și o directivă europeană (Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European privind recunoaşterea calificărilor profesionale) care spune că învățământul medical trebuie să se desfășoare la patul bolnavului, activitatea practică nu trebuie să lipsească din pregătirea studenților. Concret, lipsa activității practice poartă riscul de nerecunoaștere a diplomei voastre atât în spațiul european cât și cel internațional.

Sunt de acord să facem cursurile online. Voi puteți să citiți și singuri materialele recomandate în bibliografie, dar activități practice online, nu. Pentru că dacă activitatea didactică s-ar desfășura numai prin programe pe calculator nu-ți mai poți dezvolta simțul clinic, gândirea practică, formularea unui diagnostic, raționamentul pentru a ajunge la un diagnostic, formularea unor principii terapeutice, lucrurile acestea nu pot fi făcute folosind numai calculatorul.

Ne dorim ca începând cu data de 28 septembrie 2020, activitățile didactice să se desfășoare în sistem hibrid: cursurile online, activitățile practice și stagiile onsite. Prin urmare, mesajul pe care vreau să vi-l transmit este că pe data de 28 septembrie trebuie să fiți prezenți în Iași.

Ca urmare a emiterii  Ordinului comun al Ministerului Educației și Cercetării și a Ministerului Sănătății nr. 5487/2020, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, Universitatea elaborează un plan de măsuri pentru desfășurarea activităților didactice pe care, după aprobarea sa de către Senatul Universității, îl vom aduce la cunoștința întregii comunități academice.

Știu că întrebarea de pe buzele tuturor este: „Când începem școala și în ce fel: online, onsite sau hibrid?" Răspunsul meu este „28 septembrie, hibrid"

Aștept cu nerăbdare să ne revedem!

Cu drag,

Prof.univ. dr. Viorel Scripcariu
Rector ​