Mesaj Rector - deschidere an universitar 2021-2022
Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal

Mesaj Rector - deschidere an universitar 2021-2022

​Mesaj Rector - deschidere an universitar 2021-2022​

Stimată doamnă ambasador a Laurence Auer,

Dragi colegi din comunitatea academică a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" Iaşi

Este o reală bucurie şi onoare să fiu astăzi alături de dumneavoastră, la punctul de start al unui nou an universitar. De la bun început vreau să mulţumesc distinşilor noştri invitaţi pentru că au ales să onoreze cu prezenţa lor Deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" din Iaşi.

Îmi place să cred că prezenţa dumneavoastră, doamnă ambasador, vin să confirme două atribute esenţiale ale Universităţii noastre: relevanţa naţională a UMF Iaşi şi calitatea actului educaţional desfăşurat aici, dar şi deschiderea noastră către lumea academică internaţională, cu o apetenţă specială pentru spaţiul vast şi extrem de fertil al francofoniei universitare. Spaţiu care tocmai a sărbătorit împlinirea a 60 de ani de la fondarea Agenției Universitare a Francofoniei.

Ne mândrim şi în acest an cu numărul mare de studenţi străini care au ales să înveţe medicina la Universitatea noastră. UMF Iaşi reuneşte reprezentanţii a nu mai puţin de 75 de naţiuni, fiind cea mai cosmopolită instituţie de învâţământ superior din România. Este o uriaşă bogăţie culturală pe care ne dorim s-o valorificăm atât în comunitatea noastră academică, cât şi în beneficiul Iaşului universitar.

Suntem, într-adevăr, o universitate europeană şi internaţională şi nu doar prin prisma numărului mare de studenţi străini. Suntem prezenţi în topurile academice internaţionale şi ne străduim, cu fiecare an, să urcăm în clasamente, treaptă cu treaptă.

În cadrul programului Erasmus avem încheiate parteneriate cu 71 de centre universitare, iar acest număr creşte, de asemenea, de la an la an. 

Parte a efortului nostru continuu de recunoaştere internaţională a competenţelor absolvenților săi, Universitatea noastră a solicitat o evaluare externă a Agenţiei Independente de Acreditare şi Evaluare (IAAR) şi, în noiembrie 2020, a urmat procesul de evaluare instituțională în conformitate cu cerinţele Federaţiei Mondiale pentru Învăţământ Medical (WFME). În decembrie 2020, Universitatea de Medicină din Iaşi a obţinut recunoaşterea WFME pentru 5 ani. În aceeaşi perioadă, UMF Iași semna contractul de parteneriat cu UNESS International pentru accesul la platforma educațională digitală franceză, care ne permite pregătirea la cele mai înalte standarde a studenților francofoni pentru testele computerizate naționale de clasificare (rezidențiatul francez).

Iar argumentele care susţin dimensiunea noastră europeană şi internaţională nu se opresc aici. Enumerarea lor este importantă, pentru că este vital să ştim cine suntem, astăzi, ca să putem proiecta unde ne dorim să ajungem, mâine. E un drum etapizat, iar fiecare nou an universitar trebuie să fie un pas înainte pe acest drum.

Vă propun, aşadar, o scurtă privire retrospectivă asupra anului universitar care a trecut, asupra lucrurilor pe care am reuşit să le facem împreună şi de care merităm să ne bucurăm împreună.

Anul universitar 2020 – 2021 a fost al patrulea an consecutiv în care Universitatea noastră a fost prezentă în ierarhia universitară internațională elaborată de revista britanică „The Times Higher Education". Ne-am păstrat poziția 601+  la categoria Clinical and Health, unde au intrat 925 de universități din întreaga lume, față de 856, anul trecut.

Un element de noutate la capitolul ranking universitar este intrarea noastră în Scimago Institutions Rankings, un clasament de prestigiu care include evaluarea globală a universităţilor. În 2021, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa" din Iași se situează pe locul 11 la nivel național, în topul celor 31 de instituții de învățământ superior din România incluse în clasament. În clasamentul global, ce include 4126 de instituții de învățământ superior, U.M.F. „Grigore T. Popa" din Iași se află printre primele 1000 de universități din lume, pe locul 785. Este o poziţionare importantă, pentru că vorbim în acest caz de ierarhizarea universităţilor pe domenii sau grupuri de activitate. Evaluarea Scimago Institutions Ranking, complet independentă, este bazată pe excelenţa ȋn cercetare şi publicare ştiinţifică, pe capacitatea de inovare, dar şi pe impactul social, oferindu-ne o imagine obiectivă asupra rezultatelor activității științifice din ultimul an universitar.

Dar cu siguranţă cea mai importantă realizare a noastră în domeniul recunoaşterii internaţionale este faptul ca am primit acreditarea World Federation of Medical Education (WFME), document prin care diplomele absolvenţilor primesc o recunoaştere internaţională mult mai amplă. Decizia a fost comunicată conducerii U.M.F. Iași în 25 decembrie 2020 și a venit în urma vizitei de acreditare a Comisiei Independent Agency for Accreditation and Rating – IAAR, abilitată WFME, desfășurată în perioada 4-7 noiembrie 2020. Din informaţiile pe care le deţin, suntem singura universitate de medicină românească care a reușit să obțină acreditare instituțională internațională (pentru toate programele de studiu) conform standardelor WFME. Este meritul întregii comunități a Universității noastre și vă mulţumesc o dată în plus pentru mobilizarea și efortul colectiv care ne-au adus reușita în acest demers!

La capitolul investiţii, toamna acestui an ne-a adus o veste extrem de bună: Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași va primi finanțare pentru implementarea, pe parcursul a 28 de luni, a unuia dintre cele mai ambițioase proiecte de cercetare din România. Este vorba de CENEMED – ,,Platformă multidisciplinară de cercetare-dezvoltare medicală în regiunea N-E, cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate, Axa Prioritară: Cercetare, Dezvoltare tehnologică și Inovare (CDI), în cadrul căruia vom dezvolta un centru de cercetare în domeniile urgențe cardiovasculare și toxicologice, oncologie pelvină, imunologie și genetică, nefropatologie și gastroenterohepatologie. În data de 8 septembrie a acestui an a fost semnat contractul, în valoare de peste 13 milioane de euro. Valoarea totală este de 66,8 milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 66,6 milioane de lei.

Merită menţionat aici şi proiectul pe care l-am lansat în vara acestui an, în parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu" din Chișinău sub numele “OBDIA-NET - Rețeaua transfrontalieră integrată pentru servicii avansate de sănătate în domeniul Obezității, Diabetului și a altor tulburări metabolice". Este un proiect îndrăzneț, de o valoare considerabilă și sper ca rezultatele propuse, în special dezvoltarea unei rețele în furnizarea de servicii de sănătate în domeniul patologiilor obezității, diabetului şi nutriției să se îndeplinească.

În anul universitar care a trecut, comunitatea noastră academică a dovedit că şi-a păstrat apetenţa pentru cultură şi evenimente din afara spaţiului medical, în ciuda dificultăţilor organizatorice impuse de contextul pandemic.

Astfel, am continuat, în regim online, seria „Conferinţelor Grigore T. Popa" şi ne-am bucurat împreună să-i ascultăm pe cunoscutul chirurg cardiolog Martin S. Martin sau pe rectorul Universității „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Daniel David.

În luna mai a acestui an, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa" a organizat prima ediție a „Săptămânii diversității la UMF Iași", un eveniment care a reunit dezbateri și conferințe axate pe tot ceea ce presupune conceptul de diversitate: respectarea diferențelor de rasă, etnie, gen, religie, vârstă, cultură, abilitate, orientare sexuală, statut social sau educaţie. Ne-am alăturat astfel eforturilor Comisiei Europene de promovare a diversităţii și incluziunii și de combatere a discriminării. A fost, mărturisesc, foarte uşor pentru noi, deoarece Universitatea noastră este deja un spațiu al educației caracterizat de multiculturalism, diversitate şi toleranță.

Tot la capitolul evenimente, nu pot să nu amintesc „Journées de la Francophonie", o manifestare devenită deja tradiție la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa" din Iași. Este modul prin care confirmăm, în fiecare an, că UMF Iași este un important pol al francofoniei în România, cu peste 1200 de studenți care studiază la liniile de predare în limba franceză. Ca membră titulară al Agenției Universitare a Francofoniei, dar şi ca primă universitate din Europa Centrală și de Est care a semnat un parteneriat cu UNESS International, Universitatea noastră a trăit sărbătoarea Zilelor Francofoniei ca pe o sărbătoare în familie.

Am considerat tot timpul prioritară calitatea umană şi intelectuală a elevilor din care rândul cărora ne vom recruta viitoarele generaţii de studenţi. În luna aprilie am organizat Zilele Porților Deschise, un eveniment care a oferit viitorilor noştri studenți, atât din România, cât şi din străinătate, un ghid complet al ofertei noastre educaționale. Contextul pandemic a reprezentat un nesperat avantaj în acest caz: folosind mediul online, am putut comunica oferta noastră educaţională unui număr semnificativ mai mare de potenţiali studenţi, fără a-i expune riscurilor pandemice şi fără a necesita costuri suplimentare de deplasare pentru ei.

2021 a fost şi anul când, pentru prima dată, studenții internaționali au primit drept de reprezentare în Senatul Universităţii. Suntem o universitate cosmopolită, cu peste 2400 de studenți internaționali – reprezentând 27% din totalul de studenți, o universitate în care multilingvismul și multiculturalismul și-au pus amprenta și pe activitatea didactică. Era firesc, necesar și democratic ca studenții de la liniile de predare în limbile engleză și franceză să-și aibă proprii reprezentanți în Senat. De asemenea, am încurajat și ajutat Association des étudiants de médecine générale et dentaire de Iasi (AMSFI) și European Medical Students' Association Iasi (EMSA Iași) – cele două asociații ale studenților internaționali, să se dezvolte, să continue să-și reprezinte colegii și să ducă la îndeplinire cât mai multe din proiectele lor. Schimbarea metodologiei și introducerea acestei prevederi, ca studenții internaționali să fie reprezentați și în Senat, a fost o dovadă în plus că UMF Iași este nu este doar un spațiu didactic și de cercetare, ci și o comunitate puternică și unită, în care fiecare voce contează.

Admiterea din vară a reprezentat un succes, dar un succes care a presupus un efort logistic considerabil pentru a reduce la minimum riscurile datorate contextului pandemic. Pentru cei 2226 de candidați am pus la dispoziție 86 de săli și amfiteatre, atât în corpurile de clădire ale UMF Iași, cât și în locații ale altor universități ieșene – o premieră pentru noi. Peste 600 de cadre didactice și auxiliare au fost implicate în procesul de admitere – le mulţumesc o dată în plus pentru efortul, dăruirea şi capacitatea de a se adapta nevoilor momentului.

Concursul de admitere din toamnă a marcat o premieră, de asemenea: avem o nouă specializare, demult așteptată şi solicitată de candidați - Cosmetică medicală și tehnologia produsului farmaceutic, în cadrul Facultății de Farmacie. În ultimii ani, în România s-a înregistrat un interes din ce în ce mai mare pentru produse cosmetice, în general, dar mai ales pentru produse și servicii cosmetice de calitate. Noua specializare din cadrul Facultăţii de Farmacie este răspunsul nostru la acest interes şi dovada că rămânem ancoraţi în nevoile punctuale ale prezentului, în interesul societăţii şi al studenţilor noştri.

Înşiruirea lucrurilor bune, importante şi cu impact în societate pe care le-am făcut împreună în anul universitar precedent poate continua pentru minute bune.

Am păstrat pentru final evocarea unui moment, a unui eveniment în care comunitatea academică a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi-a dat cu supramăsura dovada valorii: Maratonul de Vaccinare, cu cele două ediţii ale sale. Recunosc, am avut emoţii. Nu datorită lipsei de încredere, ci datorită elementului de noutate, a unui efort organizatoric pe cât de amplu, pe atât de atipic pentru noi, ca dascăli.

1000 de voluntari au răspuns prezent, din rândul comunităţii noastre academice. S-a lucrat în schimburi de 8 ore, cu 20 de fluxuri de vaccinare deschise ziua și cinci, noaptea. 5000 de oameni s-au bucurat de rezultatul acestui efort, primind cele două doze de vaccin care, pentru unii, au făcut poate diferenţa între viaţă şi moarte. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat şi au susţinut prin efortul lor demersul Universităţii.

Mă opresc aici din evocarea momentelor importante ale anului universitar 2020 – 2021, chiar dacă ar mai fi multe de amintit. A fost un an lung, un an cu rezultate remarcabile, dar în egală măsură un an dificil. Mulţi dintre noi, membrii corpului didactic, am trăit acest an pandemic atât în Universitate, în spatele catedrei, cât şi în spital, la capul bolnavului. Ca medici, am avut decizii grele de luat atunci când restricţiile, inerente contextului pandemic, ne-au împiedicat să fim la fel de apropiaţi ca înainte de pacienţii noştri. Ca profesori, am avut de rezolvat o veritabilă dilemă: cum să oferim în mediul online un act educaţional de calitate într-un domeniu în care lucrul practic, în laborator sau lângă pacient, este de o importanţă vitală? Am valorificat la maximum infrastructura IT de care dispunem, am devenit peste noapte experţi în comunicare şi interacţiune digitală şi da, consider că am reuşit! Vă respect, vă admir şi vă mulţumesc pentru această reuşită, care aparţine în egală măsură atât dumneavoastră, colegilor mei dascăli, cât vouă, studenţilor noştri.

Păşim astăzi într-un nou an universitar în plin val patru al pandemiei. Nu e contextul pe care ni l-am dorit la început de drum, dar am încredere că vom reuşi, din nou. Avem în avantajul nostru experienţa anului trecut, nu va mai trebui să inovăm, ci doar să găsim puterea şi răbdarea de a ne face în continuare meseria, păstrând vie deviza Universităţii noastre: excelenţa în educaţia medicală.

Vă doresc putere, răbdare, perseverenţă şi vă cer să aveţi încredere în voi. Am dovedit deja că vrem, ştim şi putem să facem educaţie de calitate chiar şi în contextul restricţiilor pandemice. Trebuie doar să găsim resursele de a continua pe acest drum.

Vă mulţumesc!​