A fost semnat contractul de finanțare pentru „Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS”
Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal

A fost semnat contractul de finanțare pentru „Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS”

​​A fost semnat contractul de finanțare pentru „Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS”


A fost semnat contractul de finanțare pentru „Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic pentru Managementul vârstnicului și îmbătrânirii sănătoase - CITT MAVIS" între Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Directorul General Vasile Asandei și Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, prin Rectorul Viorel Scripcariu. Valoarea totală este de 6.478.761,66 lei iar  proiectul se va derula timp de 24 luni.

Se preconizează că, în 2050, persoanele în vârstă de peste 60 de ani vor depăși 30% din populația Europei, determinând un val în piaţă care a primit denumirea de „Economie Argintie" (Silver Economy). Schimbările la nivelul societăţii în aceste condiţii sunt foarte mari şi fiecare naţiune trebuie să se organizeze din timp, proiectându-şi o strategie pentru a face faţă acestei noi situaţii.
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" din Iași se pliază pe acest curent și pune bazele unui Centru de Transfer Tehnologic în vederea exploatării oportunităţilor economice generate de „Economia Argintie" şi pentru a sprijini dezvoltarea şi transferul de soluţii tehnologice și servicii către economie. Se are în vedere gestionarea provocărilor societale reprezentate de îmbătrânirea populației, accesibilitatea serviciilor socio-medicale, calitatea actului medical şi prevenția, diagnosticarea şi terapia bolilor.

„Este un proiect foarte interesant pentru Universitate, dar și pentru regiunea Moldovei. Fiind o școală medicală cu istorie și experiență în gestionarea acestor probleme, ne-am ocupat și de un subiect foarte important și de actualitate: îmbătrânirea precoce și problemele medicale ale persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. MAVIS, primul centru de transfer tehnologic din UMF Iași, va funcționa în corpul de clădire Nicolae Leon, iar echipa de proiect este reprezentată de oameni care cunosc cercetarea științifică și afecțiunile specifice persoanelor în vârstă. Sperăm că după ce acest centru își va arăta valoarea, produsul acestui proiect important va putea fi transferat către cei care vor realiza echipamente sau alte mecanisme prin care îngrijirea persoanelor vârstnice va fi îmbunătățită." a declarat Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, Rectorul UMF Iași, într-o conferință de presă prilejuită de semnarea contractului de finanțare pentru „Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic pentru Managementul vârstnicului și îmbătrânirii sănătoase - CITT MAVIS" între Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.

Centrul de Transfer Tehnologic în „Economia Argintie" va susţine şi difuza modele de management al pacientului cu vârsta mai mare de 65 ani. Aceste modele se bazează pe dovezi medicale care să poată fi programate în cadrul unor protocoale care să definească aplicaţii e-health directe. Trebuie amintit și faptul că MAVIS va fi unicul centru din România de «smart ageing», urmare și a unei colaborări internaţionale cu parteneri din Danemarca, Marea Britanie, Germania şi Statele Unite ale Americii.
Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS îşi propune să devină o structură cheie a ecosistemului regional de inovare acţionând atât ca liant între actorii din sectorul Cercetare-Dezvoltare-Inovare, mediul de afaceri şi utilizatorii finali, dar şi ca accelerator al produselor şi serviciilor inovative dezvoltate fie prin exploatarea unor rezultate ale cercetării, fie prin acoperirea nevoilor specifice ale companiilor de a dezvolta / îmbunătăţi / testa / valida / transfera un produs sau o tehnologie nouă pe piaţă care să răspundă unor probleme ale consumatorului. Astfel, CITT MAVIS va conecta oportunităţile pieţei din domeniul Economiei Argintii şi bolilor cronice (e-health, smart textiles, biotech etc) cu nevoile utilizatorilor finali şi capacităţile mediului de afaceri de a satisface aceste nevoi. CITT MAVIS își propune să exploateze oportunităţile şi avantajele competitive ale actorilor de inovare în sectoarele Tehnologia Informației, Sănătate, Biotehnologii farmaceutice şi textile medicale – „smart textiles", devenind un pol de referință în ceea ce privește conectarea mediului de afaceri cu oportunitățile „economiei argintii", nevoile consumatorilor finali și rezultatele cercetărilor derulate sau în curs de derulare.

„Proiectul va sprijini procesul de inovare și transfer în economia tehnologiilor și acelor produse și servicii care sprijină un management complex al vârstnicului. Și, mai ales, un lucru care este important din punctul de vedere al societății europene, îmbătrânirea sănătoasă și bunăstarea, lucruri care se uită. Suntem de multe ori concentrați pe tratamentul unor boli și uităm că de fapt vrem să trăim bine și nu numai să supraviețuim. Iar o școală medicală prestigioasă cum este a noastră se referă la toate componentele, nu numai la cea de tratament, ci și la componenta de prevenție, de elemente pentru îmbătrânirea sănătoasă." a declarat Prof. univ. dr. Adrian Covic, prorector responsabil cu cercetarea la UMF Iași și directorul proiectului MAVIS.

Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS îşi propune să asigure infrastructura, serviciile, expertiza şi suportul necesar pentru creşterea numărului de produse şi servicii inovative lansate pe piaţă de către companiile din Regiunea Nord-Est în sectoarele de specializare inteligentă. În al doilea rând, își propune să stimuleze transferul de noi tehnologii la nivelul mediului de afaceri, al serviciilor publice medicale şi socio-medicale care să contribuie la îmbunătăţirea calităţii şi ariei de acoperire a serviciilor, produselor destinate vârstnicilor. Acest lucru are impact direct asupra optimizării cheltuielilor cu spitalizarea şi serviciile medicale.

„UMF Iași este unul dintre cei mai valoroși parteneri și beneficiari de finanțări din regiune. În urmă cu cinci ani, eram în Olanda la partenerii noștri și am auzit vorbindu-se de Living Lab, de specializare inteligentă, de biotehnologii și mă întrebam când o să avem și noi astfel de structuri. Iată că am ajuns în punctul în care avem asemenea structuri, avem oameni, instituții și proiecte care sunt în ton cu ziua de azi și cu ziua de mâine". a punctat Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est.

Valoarea totală a proiectului „Centru de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS", este de 1,4 milioane euro, iar pentru crearea şi operaţionalizarea acestui centru, UMF Iași a alocat etajul 12 din Clădirea „Nicolae Leon". Spaţiul destinat este compartimentat formând 3 săli și 3 birouri în care vor fi amplasate echipamentele achiziționate prin acest proiect astfel încât să se asigure condițiile unui flux de lucru optim.
În sala 1, se vor desfășura activitățile Living Lab. Living Lab-ul dezvoltat în cadrul CITT MAVIS se va concentra pe produse e-health dedicate managementului bolilor cronice și îngrijirii vârstnicilor pe de o parte, iar pe de altă parte pe crearea, dezvoltarea, testarea și validarea, prin implicarea end-userilor, a unor dispozitive medicale dedicate managementului bolilor cronice și îngrijirii vârstnicilor.
În sala 2, va funcționa un Laborator de diagnostic și tratament medico-chirurgical experimental în bolile cardio-renale (X-CARE Lab). X-CARE Lab este un laborator clinic de cercetare ce constituie componenta medico-chirurgicală a MAVIS. X-CARE Lab va beneficia de dotarea necesară pentru a putea susține studii de cea mai înaltă calitate. În cadrul X-CARE Lab își vor desfășura activitatea medici parte a unor echipe de cercetare, cu competențe în a acorda consultațiile medicale conform protocolului clinic.
În sala 3, se vor desfășura activitățile Innovation Lab care va juca un rol important în ajutarea echipelor de cercetători să accelereze procesul de inovare-dezvoltare. Spații de lucru, echipamente, specialiști, cunoștinte complementare de managementul afacerilor și abilități de prezentare, întâlniri cu cercetători, investitori/companii vor fi puse la dispoziția echipelor ce vor intra în programul de inovare și transfer tehnologic al MAVIS.

* * *

Date tehnice proiect
Cod apel: POR/439/1/1/: Creşterea inovării în firme prin susținerea entităţilor de inovare şi transfer tehnologic în domenii de specializare inteligentă
Cod proiect: 128789
Titlul proiectului: Centru de Inovare şi Transfer Tehnologic: MAVIS
Componenta 1 POR/2018/1.1A/1- Sprijinirea ITT
Axa Prioritară: Promovarea transferului tehnologic
Operaţiunea: Creşterea inovării în firme prin susţinerea entităţilor de inovare şi transfer tehnologic în domenii de specializare inteligentă Prioritatea de investiţii 1.1. A,
Schema de ajutor de stat regional pentru investiţii pentru sprijinirea entităţilor de inovare şi transfer tehnologic în cadrul POR 2014-2020, Prioritatea de investiţii 1.1.A
Durata proiectului: 24 luni
Valoarea totală a proiectului „Centru de Inovare și Transfer Tehnologic MAVIS" este de 6.478.761,66 lei (inclusiv TVA), din care valoare eligibilă 6.316.563,35 lei și valoare totală neeligibilă 162.198,31 lei.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă crearea şi operaţionalizarea Centrului de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS în vederea exploatării oportunităţilor economice generate de economia argintie şi pentru a sprijini dezvoltarea şi transferul de soluții tehnologice/servicii către economie în vederea generării de valoare adăugată şi gestionarii provocărilor societale reprezentate de îmbătrânirea populației, accesibilitatea serviciilor socio-medicale, calitatea actului medical şi prevenția, diagnosticarea şi terapia bolilor.
Un element cheie al centrului îl reprezintă faptul că infrastructura şi echipamentele achiziţionate vor permite customizarea sau personalizarea (user design centered products and services) produselor şi serviciilor inovative dezvoltate încă din stadiul de prototip sau concept prin dezvoltarea şi implementarea platformei Living Lab MAVIS, prin crearea E-healh Test Bed şi CVD's Test Bed (Test-Bed Cardiovascular), precum şi prin serviciile de date specifice medicinei bazate pe dovezi.
Strategia Centrului de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS este construită pe o serie de acţiuni şi parametri care contribuie la atingerea obiectivelor prevăzute atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung. ​

Obiectivele pe termen scurt (primii 3 ani de la finalizarea operaţionalizării CITT MAVIS prin proiect):
O1 – Creşterea cu 100% a numărului de transferuri tehnologice efectuate în domeniile de specializare inteligenta vizate de MAVIS, comparativ cu numărul de transferuri tehnologice efectuate în anul precedent depunerii cererii de finanţare pentru crearea CITT MAVIS
O2 – Creşterea cu 80% a numărului de studii tehnologice oferite companiilor în domeniile de specializare inteligenta vizate comparativ cu numărul de studii legate de activitatea de transfer tehnologic în anul precedent depunerii cererii de finanţare
O3 -  Creşterea cu minim 35% a numărului de afilieri la organizaţiile de profil internaţionale prin raportare la anul anterior depunerii cererii de finanţare
O4 – Creşterea cu minim 40% a proiectelor derulate în parteneriat la nivel naţional în domeniile de specializare inteligenta vizate de CITT MAVIS, prin raportare la anul anterior depunerii cererii de finanţare
O5 – Creşterea cu minim 40% a proiectelor derulate în parteneriat internaţional în domeniile de specializare inteligenta vizate de CITT MAVIS, prin raportare la anul anterior depunerii cererii de finanţare
O6 – Creşterea cu 5 locuri de muncă a numărului mediu anual de locuri de muncă nou create şi menţinute în domeniul tehnologiilor avansate prin raportare la domeniile de specializare inteligenta vizate de CITT MAVIS
O7 – Îmbunătăţirea procesului de inventariere şi monitorizare a activităţilor de CD şi rezultatelor de CD în domeniile CITT MAVIS cu potenţial de valorificare prin intermediul sistemului regional de inteligenta dezvoltat în cadrul proiectului
O8 – Reducerea fragmentarii ecosistemului regional de inovare prin implementarea unui model quadruplu helix de cooperare între principalii actori ai inovării, model coordonat de CITT MAVIS şi articulat prin intermediul platformei Living Lab
O9 – Îmbunătăţirea capacităţilor de generare a produselor şi serviciilor inovative în rândul companiilor/antreprenorilor din Regiunea NE şi România prin dezvoltarea şi implementarea unui program personalizat de screening, testare, validare şi accelerare a potenţialelor inovaţii – Programul I-CARE

Obiectivele pe termen lung: (următorii 5 ani de la finalizarea operaţionalizării CITT MAVIS prin proiect):
O1 – Creşterea cu 50% a numărului de rezultate ale cercetării obţinute la nivelul UMF Iaşi valorificate/transferate în economie fie prin cedarea de drepturi de proprietate intelectuală companiilor, fie prin spin-off proprii
O2 – Creşterea numărului de prototip-uri şi aplicaţii e-health dedicate smart living, smart care sau smart therapy dezvoltate de companii pentru piaţa internaţională care ating statusul de Minimum Viable Product (MVP) şi implicit îşi îmbunătăţesc şansele de acces la finanţare de risc
O3 – Îmbunătăţirea ratei de conectare a companiilor şi antreprenorilor din Regiunea NE şi România cu reţelele internaţionale de investitori (Business Angels ai Investituri instituţionali de tipul Venture Capital) prin integrarea CITT MAVIS în minimum 3 organizaţii de profil la nivel internaţional  - European Private Equity and Venture Capital Association; Nordic Venture Capital Investments Association şi Angel Capital Assoication (ACA – SUA); EIT Health
O4 – Creşterea accesului antreprenorilor din România la date agregate privind particularităţile consumatorilor din diferite ţări membre ale Uniunii Europene prin integrarea platformei Living Lab a CITT MAVIS cu alte reţele sau platforme de tip Living Lab din UE
O5 - Îmbunătăţirea capacităţilor de generare a produselor şi serviciilor inovative în rândul companiilor/antreprenorilor din Regiunea NE şi România prin dezvoltarea şi implementarea bi-anuala a Programului I-CARE
O6 – Creşterea capacităţii de auto-finantare a CITT MAVIS prin extinderea serviciilor la nivelul Europei de Est şi dezvoltarea de noi servicii de inovare şi transfer tehnologic la nivelul entităţii
O7 - Creşterea cu minim 30% a proiectelor derulate în parteneriat internaţional în domeniile de specializare inteligenta vizate de CITT MAVIS, prin raportare la anul 3 de operare

Strategia de funcţionare şi dezvoltare a CITT MAVIS este structurată pe 6 componente majore:

  1. Crearea, dotarea şi operaţionalizarea Centrului de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS
  2. Dezvoltarea şi implementarea modelului qvadruplu helix de cooperare între principalii actori ai ecosistemului regional de inovare (Universități, ONG-uri, mediul privat și instituții publice)
  3. Dezvoltarea şi implementarea de pachete personalizate şi programe destinate îmbunatăţirii capacităţilor companiilor de generare a produselor şi serviciilor inovative în domeniile de specializare inteligentă vizate
  4. Internaţionalizare şi integrare în ecosistemele de inovare europene
  5. Dezvoltarea şi updatarea sistemului de inteligenta regional cu instrumente de colectare date, realizare analize şi monitorizare a activităţilor de CD din domenille de specializare inteligenta vizată
  6. Promovarea serviciilor CITT MAVIS la nivel regional, naţional şi internaţional

Toate cele 6 componente enumerate sunt inter-dependente şi sunt pilonul principal de sprijinire a procesului de inovare şi transfer tehnologic în Regiunea Nord-Est pentru următoarele domenii de specializare inteligentă:

  • TIC corelat pe orizontală și verticală cu lanțul valoric reprezentat de soluționarea provocărilor societale din domeniul sănătate, schimbări demografice și stil de viață sănătos – analize de big-data cu aplicație în telemetrie, telematică, tele-asistență, telemedicină, e-medicină, e-incluziune, monitorizarea în timp real a sistemelor sociale.
  • Sănătate și turism pentru un stil de viață sănătos (recuperare medicală, baleno-fiziokinetoterapie, nutriţie şi dietetică, bioingineria reabilitării, slow food şi alimentaţie sănătoasă, soluţii TIC pentru turism, marketing şi promovare creativă)
  • Eco-nano-tehnologii și materiale avansate, respectiv  design inovativ de produs - nano bio, textile cu senzori incorporați - textile funcţionale cu aplicabilitate în medicină, textile inteligente
  • Biotehnologii farmaceutice

Centrul de Transfer Tehnologic MAVIS îşi propune să devină un pol de referinţă în ceea ce priveşte conectarea mediului de afaceri cu oportunităţile Economiei argintii, nevoile consumatorilor finali şi rezultatele cercetărilor derulate sau în curs de derulare. Într-o primă etapă MAVIS îşi propune să elimine fragmentarea existentă în ecosistemul regional de inovare ca urmare a deconectării şi lipsei de cooperare intrasectorială şi cross-organizațională prin dezvoltarea unui model 4D helix de cooperare. În cea de a doua etapă MAVIS îşi propune, prin utilizarea modelului 4D helix, să stimuleze exploatarea punctelor tari existente la nivelul regiunii şi anume:

  1. Un sector TIC matur, compus din companii şi organizaţii competitive pe piaţa naţională şi internaţională, cu un înalt nivel de expertiză şi care prezintă o oportunitate de cost în ceea ce priveşte dezvoltarea de produse şi tehnologii în economia argintie
  2. Un centru universitar care reuneşte grupuri de expertiză inter-sectoriala în domenii care pot contribui la dezvoltarea unor produse şi servicii integrate destinate economiei argintii (electronica, materiale avansate, textile, nanotehnologii, telecomunicaţii, biomedicina, informatică medicală, statistică medicală, imagistica şi senzoristica medicală, medicina aplicată, sănătate publică, big dată şi data analytics etc) a căror comunicare şi cooperare poate genera un transfer rapid către piaţă a noilor tehnologii, produse şi servicii inovative
  3. Un centru medical care reuneşte aproape toate specialităţile ce privesc sănătatea umană a cărui compentente, infrastructura spitalicească şi de cercetare permite dezvoltarea, analiza şi testarea unor soluţii tehnologice şi aplicaţii TIC medicale din perspectiva validităţii, fezabilităţii  şi funcţionalităţii
  4. Un grup de şcoli doctorale a căror resurse umane nu sunt suficient mobilizate şi direcţionate către activităţi de CDI cu potenţial ridicat de monetizare comercială/transfer în economiei. Doctoranzii sunt motorul economiei bazată pe cunoaştere şi resursa care poate aduce valoare adăugată produsului şi/sau serviciului final destinat satisfacerii nevoilor consumatorilor finali
  5. O infrastructură TIC excelenta din prisma accesului la internet, comunicaţii şi a vitezei internetului
  6. O piaţă internaţională de capital a cărui segmente de investiţii în aplicaţii/soluţii e-health s-a triplat în ultimii doi ani şi se va dubla până în 2020

Aceste puncte tari vor fi exploatate prin intermediul Centrului de Transfer Tehnologic MAVIS care îşi propune în primul rând să utilizeze resursele locale şi regionale în vederea generării de tehnologii care să fie internaţionalizate pe piaţa globală a economiei argintii şi care să fie livrate în comunităţile din Regiune NE la un raport pret-calitate excelent. MAVIS va pune un accent major pe exploatarea rezultatelor cercetării din centrele universitare/organizaţiile de CDI şi transferul tehnologiilor generate în economia naţională şi internaţional pe de o parte, iar pe de altă parte pe schimbarea ponderii de finanţare a CD prin creşterea investiţiilor private în comanda de CDI. Acest lucru este realizabil doar prin tematici şi topice de CD care să ţină cont de provocările mediului de afaceri, provocările sectoriale şi nevoile pieţei/consumatorilor. Acestea trebuie să fie variabilele care direcţionează activitatea de CD către subiecte care se pot transform ape termen mediu şi lung în produse şi servicii.
În ceea ce priveşte transferul tehnologic internaţional acesta va reprezenta o a doua opţiune în ceea ce priveşte capitalizarea Economiei Argintii.
În cea de a patra etapă CITT MAVIS va demara procedurile de aderarea şi integrarea în cadrul a cel puţin o reţea internaţională de infrastructuri tehnologice, ştiinţifice şi de afaceri prin intermediul căreia să poată colecta, procesa şi stoca date şi informaţii CDI, economice, sociale şi de business care să poată fi utilizate de către clienţi – companiile şi orrganizatiile CDI.
Tot în această etapă MAVIS îşi propune să creeze o bază de expertiză compusă din resursa umană proprie a Universităţii şi expertiza existent la nivelul centrului medical, universitar şi TIC din regiunea NE. În acelaşi timp va încheia contracte cadru de colaborare cu companii şi experţi specializaţi în managementul inovării, dezvoltare de produse şi servicii, IPR, evaluare tehnologică şi internaţionalizare.
În cea de a cincea etapă a dezvoltării CITT MAVIS îşi propune să dezvolte un program cadru de finanţare care să mobilizeze instrumente financiare naţionale şi internaţionale cu capitalizare majoritară private. Totodată prin acest program Centrul va urmări facilitarea şi creşterea accesului la instrumente financiare disponibile în acest moment pe piaţa de capital din UE precum: INNOVFIN, EFSI, COSME – Equity and Debt Facility.
În cadrul acestei etape MAVIS îşi propune să stabilească un cadru standard de cooperare cu instituţiile financiare din România, cu investitori private şi cu alte organizaţii financiare internaţional în vederea dezvoltării unor pachete de instrumente care să finanţeze etape din procesul de transfer tehnologic, etape din dezvoltarea unui produs/serviciu din sectorul economiei argintii şi nu în ultimul rând ca să susţină integrat procesul “lab to market".
MAVIS va deveni punctul de convergenţă dintre mediul de afaceri, sectorul CDI şi serviciile publice (administraţia publică) care va procesa, filtra, asista şi canaliza întregul flux de evoluţia din laborator către economie/piaţă.​

MAVIS va fi unicul centru din România pe „smart ageing": Colaborare internaţională cu parteneri din Scandinavia (DK-Aarhus), UK, Germania şi SUA.

  1. Sistemul de inteligenta regională care să colecteze şi analizeze informaţii şi date cu scopul de a înţelege dinamica regională de dezvoltare şi de a anticipa schimbările în domeniul CDI, precum şi schimbările cu privire la avantajele competitive ale actorilor cheie regionali şi ciclul de viaţă a întreprinderilor regionale. Sistemul îşi va demara operaţiunile încă din faza de pre-dezvoltare a CITT prin procesul de analiză a nevoilor: activitate de studiu epidemiologic privind starea de sănătate a vârstnicilor în regiunea NE. Acest studiu va evidenţia principalele provocări ale utilizatorului final – vârstnicul – şi va constitui baza de plecare în definirea variabilelor, dataset-urilor şi modelelor de difuzie a funcţionalităţilor operaţionale pe fluxul de nevoi. Concret, această analiză a cerinţelor va sta la baza definirii modelelor de business şi parametrilor tehnico-funcționali a viitoarelor aplicaţii e-health.
  2. Platforma de inovare deschisă – capabilă să colecteze, procese şi analizeze volume mari de date şi rezultate ale cercetării şi să mobilizeze mecanisme de co-creație şi co-working în economia argintie
  3. 2 Test-bed-uri - Un testbed este o arhitectură pentru efectuarea de testări riguroase, transparentă și replicabilă a teoriilor științifice, a instrumentelor computerizate și a noilor tehnologii.
  4. Living Lab – instrument prin care echipele multisectoriale şi companiile pot dezvolta, testa, valida şi configura produse şi servicii generate de rezultate existente din CDI și din rezultate obţinute prin programele aferente platformei de inovare deschisă. Practic se urmăreşte ca acest instrument să poată asigura evoluţia produselor/serviciilor de la un TRL 2 – construirea conceptului la un TRL 6 - validarea cu mediul economic şi testarea consumator final
  5. Innovation Lab – Instrument prin care se urmăreşte să se creeze planul şi traseul de exploatarea şi comercializare a produselor/serviciilor de la TRL 6 la TRL 9 – introducerea produsului pe piata–ready to market, inclusiv strategia de inovare
  6. SILVER INNOVATION FUND – instrument prin care se dezvolta un program cadru de finanţare care să mobilizeze instrumente financiare naţionale şi internaţionale cu capitalizare majoritară private. Totodată prin acest program Centrul va urmări facilitarea şi creşterea accesului la instrumente financiare disponibile în acest moment pe piaţa de capital din UE precum: INNOVFIN, EFSI, COSME – Equity and Debt Facility
  7. Mentoring Lab – instrument prin intermediul căreia se va asigura educare, asistența şi formarea actorilor din eco-sistemul regional de inovare