Distinși invitați,
Stimați colegi din corpul academic,
Dragi studenți,
Ne aflăm din nou, împreună, la început de an universitar și îmi revine, o dată în plus, onoarea și responsabilitatea de a vă adresa mesajul Universității pentru dvs., comunitatea UMF Iași. Este nu doar un moment special și încărcat de emoție, dar și un reper istoric pentru noi toți: deschidem astăzi, în mod oficial, al 140-lea an universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași.
Nu e puțin lucru să fii cu aproape o jumătate de secol mai înaintat în istorie decât însuși statul din care faci parte. Dar e copleșitor să privești în spate la o istorie de 140 de ani și să te gândești câte generații de medici au ieșit pe porțile acestei instituții în societate, pentru a sluji omul și comunitatea.
140 de ani de educație medicală înseamnă cu atât mai mult cu cât ne adresăm unui domeniu în care dinamica și amploarea progresului sunt comparabile cu puține alte domenii. În secolele trecute, salturile științifice în medicină se măsurau în generații. Astăzi se măsoară în decenii, iar ritmul este în continuă accelerare. Misiunea și răspunderea noastră ca profesori este să vă educăm dar și să ne educăm în egală măsură; să transferăm cunoștințe și în același timp să învățăm noi înșine, pentru a ține pasul cu actualitatea și progresul. Dar este educația un scop în sine? Nicidecum.
Educația este mijlocul prin care ne atingem scopurile. Formarea dvs., a studenților mediciniști, este primul și cel mai important dintre scopuri. Excelența în educație este deviza sub care am ales să funcționăm, iar aceasta înseamnă că ne-am asumat să vă formăm profesional astfel încât să fiți printre cei mai buni medici, farmaciști sau bioingineri. În egală măsură, ne străduim să vă formăm ca oameni, caractere și profile umane, pentru că noi credem cu tărie că rolul școlii, indiferent de profilul ei, este să dea societății cu mult mai mult decât simple unități sociale funcționale, capabile să îndeplinească cu succes un anume "job". Noi vrem să dăm societății oameni bine pregătiți profesional, dar și oameni curioși, oameni cu o cultură generală solidă, oameni capabili de o continuă dezvoltare personală și dornici să se autodepășească.
A vorbi despre educație în câteva minute te forțează să găsești și să extragi esența absolută a conceptului. Pentru bobocii din anii trecuți am încercat să sintetizez totul într-o frază: dacă viața e o călătorie, atunci educația e biletul de drum. Vouă, celor care astăzi intrați oficial în studenție, vă voi vorbi despre destinația acestei călătorii. Așadar, unde ne duce în viață o educație temeinică?
„Spre un job bine plătit", e răspunsul pe care l-am auzit cel mai des formulat. Nu e un răspuns greșit, desigur, dar este cu siguranță un răspuns incomplet. Pentru că educația nu înseamnă doar hiperspecializare într-un domeniu îngust. Înseamnă și o cultură generală care să-ți permită o perspectivă vastă și corectă asupra lumii în care trăim. Înseamnă, în egală măsură adoptarea unor standarde morale care te vor ajuta să stai drept în furtunile inerente ale vieții. Nu în ultimul rând, educația înseamnă dobândirea și consolidarea în timp a unor principii călăuzitoare care te vor defini ca om în familie și în societate.
Priviți în jurul vostru din această perspectivă și veți observa că oamenii cu o cultură generală deficitară înțeleg și se adaptează mai greu la realitate și la schimbare. La fel cum veți observa că abdicarea de la normele morale se întoarce și lovește ca un bumerang, mai devreme sau mai târziu. Iar principiile te conturează ca individ, îți dau substanță și credibilitate prin predictibilitate. Reputația profesională sau umană a unei persoane e ca un pahar din sticlă: odată spart, poți aduna și lipi la loc ciob cu ciob, dar rezultatul final nu va fi niciodată același, oricât te-ai strădui.
Destinația drumului numit educație este așadar cu mult mai complexă decât succesul profesional: este evoluția omului într-o versiune superioară a sa.
Nu ați ales o meserie ușoară, iar facultatea pe care o veți urma e una pe măsură. Proverbul spune că „omul cât trăiește învață", dar dacă pentru cei mai mulți oameni acest deziderat e unul opțional, pentru un medic învățarea continuă e obligatorie nu doar moral, ci și instituțional, prin lege. De aceea, alături de colegii mei din corpul academic, ne propunem nu doar să vă învățăm medicină, ci și să vă deprindem să învățați singuri, să aveți permanent reflexul curiozității și setea de autodepășirii.
Ca rector, vă asigur de preocuparea continuă a conducerii Universității de a vă susține în acest demers, prin oferirea de condiții și facilități de studiu la nivelul excelenței academice pe care mi-o doresc în Universitatea noastră.
„Educația nu este pregătirea pentru viață, educația este viața însăși.", spunea filosoful american John Dewey, unul din întemeietorii pragmatismului în filosofie. La început de an universitar, vă invit să luați cu dumneavoastră acest gând, dragi studenți, și vă aduceți aminte în fiecare moment că o comunitate academică precum cea a Universității noastre aparține în egală măsură Iașului, Europei și lumii. Aparține istoriei, dar și viitorului.
Dragi colegi din corpul academic al Universității de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa",
Noi știm deja că în profesia noastră, învățarea nu se termină odată cu ceremonia de absolvire, examenul de rezidențiat sau titularizarea pe post. Pentru un medic, farmacist sau bioinginer, învățarea este un proces continuu dacă ne dorim să fim printre cei mai buni din profesia noastră, fie că vorbim de profesarea medicinii sau de cercetare.
De ce? Pentru că în profesia noastră de medici și dascăli de școală medicală, actualitatea informației este vitală, fie că vorbim de materia predată în sălile de curs sau de procedurile medicale pe care le folosim în actul curativ. Veche e doar răspunderea pe care o avem, principiul responsabilității față de pacient, definit din vremurile străvechi ale lui Maimonides sau Hiprocrate. Le spunem încă din primul an studenților noștri că greșeala unui arhitect se măsoară în costul unei clădiri avariate, că greșeala unui finanțist se cuantifică în bani irosiți, dar eroarea unui medic înseamnă, de multe ori, o viață curmată înainte de vreme. Aceasta este răspunderea noastră, povara, dar și mândria unei profesii care îți cere să-i dai totul, în fiecare zi. Există însă și o răsplată pe măsură, și le spunem și acest lucru studenților noștri: că oricât de vechi am fi și în orice vremuri am trăi, să țină mereu minte că halatul alb este cea mai nobilă uniformă în această lume.
Știu că succesul efortului pe care îl depuneți, zi de zi, la catedră sau în laborator, depinde în mare măsură și de suportul logistic pe care vi-l oferă Universitatea. Cu mulți dintre dumneavoastră am avut întâlniri directe în acest an, iar probleme precum dotările, necesitatea de modernizare tehnologică și optimizarea alocării resurselor au fost subiecte recurente. O bună parte din problemele semnalate au putut fi rezolvate, altele sunt în curs de soluționare. Cel mai mare câștig însă, al nostru, al tuturor, este că am avut ocazia să intrăm în contact direct, nemediat, așa cum ar trebui să relaționăm și cum mă angajez să o facem în continuare. Pentru a-și atinge dezideratul excelenței academice, comunitatea academică trebuie să fie un organism viu, în care membrii săi comunică natural și depun efort comun pentru scopuri comune, beneficiind de o infrastructură și de resurse adecvate. Îmi revine bucuria să va anunț, ca rector la Universității de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa", că în anul universitar 2019 – 2020 ne vom extinde activitatea didactică într-un nou sediu: clădirea "Nicolae Leon" (fostul sediu al Universității "Petre Andrei"). Este un pas major pe care reușim să-l facem în efortul continuu de a dezvolta patrimoniul și resursele Universității și sunt extrem de onorat că am putut contribui, ca rector, la această reușită. Este un pas major pe care reușim să-l facem în efortul continuu de a dezvolta patrimoniul și resursele Universității și sunt extrem de onorat că am putut contribui, ca rector, la această reușită. De asemenea, avem în vedere inaugurarea unui Centru de Simulare modern, comparabil cu oricare al centru de simulare din Europa și al unui Centru de cercetări fundamentale, într-o locație pe care deocamdată o păstrăm surpriză.
Stimați colegi din corpul academic al UMF Iași,
Dragi studenți,
Consider că suntem angajați, ca Universitate, pe un drum corect și promițător.
Ne-am dorit și am reușit să facem din UMF Iași o universitate deschisă către lume și integrată în sistemul valoric internațional.
Avem încheiate în acest moment parteneriate cu universități de prestigiu din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Kazkhstan, Lituania, Macedonia, Maroc, Olanda, Polonia, Republica Moldova, Senegal, Slovenia, Spania, Turcia, Ucraina și Ungaria. Sunt tot atâtea oportunități de a extinde și mai mult rețeaua conexiunilor noastre internaționale, un element vital pentru performanța academică.
În ultimii ani am depus un efort consistent și sistematic de creștere a expunerii Universității noastre în lume și felicit pe această cale Departamentul de Relații Internaționale pentru efortul depus și rezultatele obținute. Numai luna trecută, Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" a fost prezentă la foarte 3 importante târguri educaționale internaționale:
Conferinţa Asociaţiei Europene pentru Educaţie Internaţională – EAIE 2019, de la Helsinki, Finlanda;
Târgul Educațional de la Dortmund (Einstieg University Fairs)
și
Gulf University Fair Casablanca, Maroc
Tot ca un element de noutate, am semnat în numele UMF Iași, la sfârșitul lunii trecute, un memorandum de colaborare cu prestigioasa IASGO (Asociația Internațională a Chirurgilor, Gastroenterologilor și Oncologilor). Potrivit documentului, UMF Iași și IASGO vor organiza câte un simpozion științific anual, la care vor participa în număr egal membri ai celor două organizații, cu scopul de a certifica UMF Iași ca centru de excelență în educația medicală și de cercetare. De asemenea, membri ai conducerii UMF vor fi incluși în consiliul editorial al revistei oficiale IASGO – „Surgery, Gastroenerology and Oncology" (SGO).
Toate aceste eforturi de îmbunătățire a performanței academice și de creștere a vizibilității internaționale sunt cuantificabile în rezultate concrete.
Astfel, Universitatea noastră este singura instituție de învățământ medical din România cotată în topul „The Times Higher Education University Impact Rankings", dat publicității pe 3 aprilie 2019. Acesta este singurul clasament global de performanță care evaluează universitățile în baza Obiectivelor Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă.
De asemenea, Universitatea noastră este în prezent cotată în Top 25 Publicații interdisciplinare, în sistemul de evaluare a instituțiilor de învățământ superior U-Multirank. Această onorabilă poziționare a fost dată publicității pe 4 iunie și ia în calcul datele actualizate pentru 2019.
Nu mai puțin importante rămân rapoartele de evaluare din 2012 și 2016 ale Programului de evaluare instituțională (IEP) al Asociației Europene a Universităților Europene (EUA) consideră Universitatea noastră a fi un "lider regional și național al învățământului superior".
Pe termen scurt, ne propunem să menținem eforturile de internaționalizare, de creștere a vizibilității Universității în Europa și în lume, inclusiv prin accesarea unor noi clasamente universitare și prin menținerea și îmbunătățirea poziționărilor actuale.
În încheiere vă urez tuturor, profesori și studenți ai Universității de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa", un an universitar plin de realizări, în care să dați dovadă de seriozitate, tenacitate și apetență pentru cunoaștere. Pentru că numai astfel veți sărbători și veți onora cu adevărat 140 de ani de învățământ medical superior la Iași.