Mesaj Rector - Deschidere an universitar 2022-2023
Ignorare comenzi Panglică
Salt la conținutul principal

Mesaj Rector - Deschidere an universitar 2022-2023

Mesaj Rector - Deschidere an universitar 2022-2023​

Stimate Domnule Ministru al Educației,
Stimate Domnule Ministru al Sănătății,
Stimați colegi, reprezentanți ai universităților ieșene,
Stimate Domnule Primar,
Stimate Domnule Prefect,
Stimate Domnule Președinte al Consiliului Județean,
Distinşi membri ai Comunităţii Academice,
Dragi studenţi,

Îmi revine o dată în plus onoarea şi bucuria de a vă spune „Bun Venit" la începutul unui nou an universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" din Iaşi.

Deschiderea anului universitar e un eveniment care poate părea comun, un moment care ţine doar de rutina vieţii universitare, o marcare formală a realinierii la punctul de start. Nimic mai neadevărat, vă asigur. Pentru că fiecare deschidere, dincolo de dimensiunea formală a festivităţii, are un conţinut şi o încărcătură emoţională proprii, diferite de la an la an.

Mă refer aici, în primul rând, la voi, bobocii noştri umefişti, copiii de ieri care aţi lăsat în urmă viaţa de elev şi aţi păşit cu mult curaj într-o nouă etapă – viaţa de student. Vă asigur, dragii mei, că e o etapă a vieţii voastre care vă va marca profund, atât din perspectiva carierei spre care faceţi astăzi primul pas, cât şi din perspectiva dezvoltării dumneavoastră personale, a caracterului, aspiraţiilor şi profilului uman care vă vor defini în viitor ca membri ai societăţii.

Acesta este, în fapt, scopul nostru comun, al celor pe care îi învestiţi astăzi cu misiunea de a vă forma pentru viitor: educație înseamnă nu doar pregătirea dumneavoastră ca specialiști în diversele arii medicale, dar și formarea dumneavoastră ca cetăţeni care vor continua România de mâine. În zilele noastre, educația înseamnă cu mult mai mult decât o hiperspecializare, într-un domeniu îngust. Educație înseamnă și o cultură generală care să vă permită o perspectivă vastă și corectă asupra lumii în care trăim. Înseamnă, în egală măsură, adoptarea unor standarde morale care să vă ajute să vă păstraţi verticalitatea atunci când viaţa vă va încerca. Nu în ultimul rând, educația înseamnă dobândirea și consolidarea în timp a unor principii călăuzitoare care vă vor defini ca oameni în familie și în societate.

Nu ați ales o meserie ușoară, iar facultatea pe care o veți urma e una pe măsură. Proverbul spune că „omul cât trăiește învață", dar dacă pentru cei mai mulți oameni acest deziderat e unul opțional, pentru un medic învățarea continuă e obligatorie nu doar moral, ci și instituțional, prin lege. De aceea, alături de colegii mei din corpul academic, ne propunem nu doar să vă învățăm medicină, ci și să vă deprindem să învățați singuri, să aveți permanent reflexul curiozității și setea de autodepășire. În secolele trecute, salturile științifice în medicină se măsurau în generații. Astăzi se măsoară în decenii, iar ritmul este în continuă accelerare. Misiunea și răspunderea noastră ca profesori este să vă educăm dar și să ne educăm în egală măsură; să transferăm cunoștințe și în același timp să învățăm noi înșine, pentru a ține pasul cu actualitatea și progresul. Noi vrem să dăm societății oameni bine pregătiți profesional, dar și oameni curioși, oameni cu o cultură generală solidă, oameni capabili de o continuă dezvoltare personală și dornici să se autodepășească.

Altfel spus, scopul nostru este să vă formăm atât profesional, cât şi uman, astfel încât să vă găsiţi uşor locul în societate aici, în România, sau în afara graniţelor ţării, dacă veţi dori acest lucru. În acest sens, trebuie să ştiţi că Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi depune un efort continuu de recunoaştere internaţională a competenţelor absolvenților săi. În anul 2020 am parcurs o evaluare externă a Agenţiei Independente de Acreditare şi Evaluare (IAAR), iar în noiembrie 2020 am urmat procesul de evaluare instituțională în conformitate cu cerinţele Federaţiei Mondiale pentru Învăţământ Medical (WFME). În decembrie 2020, Universitatea de Medicină din Iaşi a obţinut recunoaşterea WFME pentru 5 ani. La începutul acestui an am fost evaluați de echipa Institutional Evaluation Programme (IEP) a European Universities Association (EUA), cu focalizare pe internaționalizare. Am ales această evaluare din două motive: în primul rând, o comunitate mare și din ce în ce mai diversificată de studenți internaționali aleg UMF Iași pentru formarea în profesii medicale și în al doilea rând, tendința europeană și globală de colaborare universitară transnațională în toate aspectele vieții academice devine cel mai important motor pentru dezvoltarea învățământului superior.

Sunt argumente prin care vă asigur, din postura de rector, de preocuparea noastră continuă de a vă susține în drumul spre o carieră de succes şi o viaţă împlinită, prin oferirea de condiții și facilități de studiu la nivelul excelenței academice pe care mi-o doresc în Universitatea noastră.

Vă salut aşadar, cu drag, pe toţi cei 1300 de boboci de la liniile de predare în limba română şi pe cei 600 de proaspăt studenţi la liniile de predare in engleză şi franceză – Bine aţi venit la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" din Iaşi! Ne aşteaptă un drum lung împreună. Nu va fi uşor, dar va fi frumos şi interesant să descoperim împreună complexitatea profesiei de medic, de stomatolog, de farmacist, de asistent medical, de kinetoterapeut sau de bioinginer.

Dragi colegi din comunitatea academică,

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" va continua şi în acest an seria investiţiilor prin care ne propunem să oferim suportul necesar atingerii scopului pe care ni l-am propus: excelenţa academică. Şi, pentru că ne aflăm la debutul unui nou an universitar, e momentul potrivit pentru o rapidă trecere în revistă a planurilor de investiţii pe termen mediu şi scurt pe care le are Universitatea, cu impact atât asupra comunităţii noastre academice, cât şi asupra comunităţii locale.

Astfel, suntem aproape de finalizarea documentaţiei pentru un proiect major de investiţii, care constă în construirea unui ansamblu imobiliar cu funcţiuni multiple: bibliotecă, cantină, spaţii de parcare descoperite şi subterane. Investiţia, cu o valoare estimată de 10 milioane de euro, va fi localizată în str. Sărărie nr. 14 (fosta cantină Bagdasar)

În acelaşi stadiu al finalizării documentaţiei se află şi proiectarea şi execuţia unei noi săli de sport, în strada Sărărie nr. 220, în valoare de 1.7 milioane de euro. Este un obiectiv pe care studenţii noştri îl aşteaptă demult, mă bucur să-i anunţ că suntem aproape de transpunerea lui în realitate.

În paralel cu cele două proiecte majore de infrastructură enunţate anterior, Universitatea noastră a alocat şi în acest an resursele necesare pentru procesul continuu de reabilitare şi modernizare a infrastructurii deja existente. Astfel, vor intra în proceduri de reabilitare, consolidare şi/sau reamenajare obiective precum Policlinica de Stomatologie Infantilă şi Policlinica Stomatologie Adulţi (Boltă), Căminele C9, C10 şi 1 Mai A, Institutul de Anatomie şi actuala Sală de sport (fosta cantină „1 Decembrie"). Valoarea acestor proiecte de investiţii depăşeşte 40 de milioane de euro, ele aflându-se în diferite stadii de implementare, de la etapa de pregătire a documentaţiei şi până la stadiul de contractare efectivă a lucrărilor.

De asemenea, Corpul Principal al Universităţii parcurge un proces de implementare a unui sistem ultramodern de semnalizare şi protecţie împotriva incendiilor, o investiţie de peste 1 milion de euro în siguranţa noastră, a tuturor.

Investim aşadar, constant şi important, în bunăstarea, siguranţa şi viitorul Universităţii noastre, ca suport necesar pentru atingerea performanţei educaţionale, a excelenţei academice pe care, împreună, ne-am asumat-o ca misiune fundamentală.

O ultimă componentă, dar nu cea mai puţin importantă, despre care vreau să vă vorbesc este politica universităţii noastre de deschidere către comunitate, inspirată de spiritul universitar modern din marile centre universitare ale lumii academice europene.

Suntem în continuare cea mai cosmopolită universitate din România, cu studenţi reprezentând nu mai puţin de 60 de naţiuni. Este o comoară culturală inestimabilă, cu un potenţial imens, pe care trebuie să învăţăm să-l exploatăm mai bine decât până acum. Stă în puterea noastră să aducem multiculturalismul în cartea de vizită a Iaşului, alături de calităţile care ne-au consacrat deja ca centru universitar şi de cultură al României. În egală măsură, Universitatea noastră poate şi are datoria să ofere Iaşului propria sa istorie de peste 140 de ani, personalităţile din trecutul nostru, multe din ele pe nedrept încă necunoscute.  

Avem însă nevoie de instrumentele potrivite pentru a atinge aceste deziderate, iar unul dintre ele este recent înființatul Centru Cultural „I.I. Mironescu" – singurul centru cultural al unei universități de medicină din Europa! Inaugurat în primăvara acestui an, Centrul Cultural „I.I. Mironescu" îşi propune să fie o interfaţă culturală a Universităţii noastre, o conexiune pe care ne-o dorim permanentă cu spaţiul cultural ieşean, naţional şi european. Primii paşi în această direcţie au fost încheierea unor parteneriate cu instituţii culturale, având ca scop atât generarea de evenimente culturale, cât şi conectarea la reţeaua de instituţii şi evenimente culturale.

Parteneriatul dezvoltat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu" din Iași a generat expoziții de artă și, vă anunț, în premieră, că anul acesta vom inaugura Salonul de Artă „Ștefan Possa" în cadrul Centrului Cultural „Mironescu". Ștefan Possa a fost profesor la medicină, dar și la arte, autor de studii medicale, dar și al unui celebru manual de anatomie artistică. Parteneriatul cu Universitatea de Arte – care va conduce la evenimente muzicale, teatrale și de arte vizuale – este unul firesc, având în vedere că medicii și artiștii au fost permanent în strânsă legătură, mulți dintre medici fiind muzicieni, scriitori sau colecționari de artă.

De asemenea, UMF Iași a semnat în această toamnă un parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din Iași prin care vom dezvolta proiecte comune – cunoscut fiind faptul că foștii profesori ai Facultății de medicină din Iași au avut o semnificativă contribuție la cultura urbei și a țării. Ca atare, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) din octombrie, Universitatea noastră va găzdui și co-organiza trei întâlniri cu unii dintre cei mai recunoscuți scriitori la nivel mondial, întâlniri care îi vor implica pe studenții de la programele de studiu în limbile engleză și română.

Universitatea noastră este actualmente şi parteneră a Teatrului „Luceafărul" care, peste puţine zile, va oferi studenților, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, spectacolul „Închide ochii și ai să vezi mai bine", regizat de regizoarea Oana Popa, strănepoata lui Grigore T. Popa.

Merită amintit şi faptul că în ultimul an Universitatea a demarat o amplă acțiune de recuperare a memoriei instituționale. S-au îmbogățit colecțiile Muzeului de Istorie a Medicinei și a sporit arhiva de documente și fotografii, reprezentând tot atâtea dovezi ale abundenţei de personalități și evenimente marcante care au construit fundația solidă a instituției în care ne aflăm astăzi. UMF Iași onorează memoria înaintașilor săi și ați putut constata acest adevăr în anii anteriori prin inaugurarea unor edificii și amfiteatre care au primit numele unor profesori de o înaltă calitate profesională şi intelectuală precum Nicolae Leon, Alexandru Țupa, Alexandru Țzaicu, Elena Pușcariu sau Cristian Dragomir. Vom continua acest demers.

Anul acesta se împlinesc 160 de ani de la nașterea biologului, publicistului, profesorului, decanului și rectorului Nicolae Leon. De numele său se leagă importante cercetări științifice, recunoscute internațional, cărți, expediții, căminul studenților mediciniști și fundarea primului muzeu literar din România – Bojdeuca lui Creangă. Suntem onorați să vă anunțăm că o vom avea în curând ca invitată pe strănepoata lui Nicolae Leon, pianista elvețiană Elizabeth Sombart, elevă preferată a lui Sergiu Celibidache.

Nu în ultimul rând, în acest an Universitatea noastră a marcat prin diverse evenimente și materiale împlinirea a 130 de ani de la nașterea patronului nostru spiritual, Grigore T. Popa. Portretele sale colorizate le puteți vedea deja în multe dintre spațiile universității. Urmează, foarte curând, publicarea unei colecții unitare de opere complete „Grigore T. Popa", organizarea de expoziții foto-documentare, precum și realizarea unui audiobook cu texte din scrierile lui Grigore T. Popa.

Iar lista activităţilor planificate sau aflate deja în derulare la Centrul Cultural „I.I. Mironescu" poate continua. Vă îndemn să sprijinim cu toţii activitatea acestui Centru, este cel mai bun instrument prin care putem promova valorile, istoria şi imaginea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" dincolo de graniţele lumii medicale.

Dragi colegi din comunitatea academică „Grigore T. Popa",

Dragi studenţi ai Universităţii noastre,

Vă ofer, în încheiere, o temă pentru acasă, adresată atât colegilor mei profesori, cât şi studenţilor, în special celor care îşi încep astăzi educaţia universitară. Şi anume să translaţi, să traduceţi în universul dumneavoastră personal un citat celebru: “Educația e cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea". Gândul îi aparține lui Nelson Mandela, un om pentru care întreaga viață a fost o luptă continuă de a schimba lucruri și realități din societate, pe care cei mai mulți le considerau de neschimbat. Vă rog să vă gândiţi şi să daţi propria dumneavoastră intepretare acestui adevăr axiomatic şi vă invit să începem noul an universitar în lumina acestor cuvinte.

Vă doresc, dragi studenţi, un an universitar rodnic, în care să puneţi şcoala, educaţia dumneavoastră înaintea oricăror altor priorităţi. Medicina este într-adevăr un domeniu în care vocaţia face diferenţa între performanţă şi excelenţă. Dar atât performanţa, cât şi excelenţa în medicină au nevoie în mod obligatoriu de un fundament solid de cunoaştere. Fiţi voi „scânteile" pe care fiecare profesor le caută în rândul studenţilor săi, dar nu uitaţi că vocaţia, talentul sunt atribute irosite în absenţa unei munci de studiu susţinute, zi de zi, semestru de semestru.

Iar colegilor mei din corpul profesoral le doresc succes, răbdare şi bucuria de a descoperi şi întreţine aceste scântei. Este, în fond, rostul nostru, raţiunea noastră de a fi ca dascăli de şcoală medicală.

Doar colaborând, lucrând împreună, repectându-ne şi susţinându-ne unii pe alţii putem cu adevărat să dăm conţinut cuvintelor „comunitate academică". Şi doar împreună, profesori şi studenţi, funcţionând ca o comunitate, ne putem duce la bun sfârşit misiunea pe care ne-am asumat-o: excelenţa în educaţia academică.

Vă mulţumesc anticipat pentru acest efort.

Vă doresc mult succes în noul an universitar!​

​​