Universitatea Gr. T. Popa - Iasi UNIVERSITATEA DE MEDICINA ȘI FARMACIE
GRIGORE T. POPA  IAȘI
Skip to main content
Go Search
  

UMF Iasi > Prezentare > Discursul Rectorului la deschiderea anului universitar 2017 - 2018

 

Onorată audiență, dragi colegi, dragi studenți

 

Acum trei luni, aici, în fața Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, i-am sărbătorit împreună pe cei 1562 de absolvenți ai Promoției 2017. Astăzi le urăm „Bine ați venit” celor 1750 de studenți în primul an; 1300 studenți români si 450 studenti străini.

După cum ați văzut zilele acestea, pentru prima dată am organizat la universitate o acțiune pentru cei care pășesc întâia oară dincolo de porțile UMF Iași, o acțiune de informare, numită„ Orientation Days’. O acțiune care ne-am dorit să fie - și sperăm că am și reușit, o interfață pentru cei care încep un drum lung și frumos al studenției la UMF „Grigore T. Popa”, interfața între tânărul care a fost admis la universitate și studentul de mâine. Doresc să le mulțumesc în nume personal tuturor celor care s-au implicat pentru ca această acțiune să își atingă scopul: prorectorilor, decanilor și departamentului de comunicare al universității.

 

Dragi studenti,“Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea”. Aceasta afirmație aparține unui om pentru care întreaga viață a fost o luptă continuă de a schimba in normalitate lucruri și realități, pe care cei mai mulți le considerau de neschimbat: Nelson Mandela.

A vorbi despre educație în câteva minute te forțează să găsești și să extragi esența absolută a conceptului. Pentru bobocii de anul trecut, am încercat să sintetizez totul într-o frază: dacă viața e o călătorie, atunci educația e biletul de drum. Vouă, celor care astăzi intrați oficial în studenție, vă voi vorbi despre destinația acestei călătorii. Așadar, unde ne duce în viață o educație temeinică? „Spre o meserie nobilă”, e răspunsul pe care l-am auzit cel mai des formulat. Nu e un răspuns greșit, dar cu siguranță este un răspuns incomplet. Pentru că educația nu înseamnă doar specializare într-un anumit domeniu. Înseamnă și o cultură generală care să-ți permită o perspectivă vastă și corectă asupra lumii în care trăim. Înseamnă, în egală măsură adoptarea unor standarde morale care te vor ajuta să stai drept în furtunile inerente ale vieții. Nu în ultimul rând, educația înseamnă dobândirea și consolidarea în timp a unor principii călăuzitoare care te vor defini ca om în familie și în societate.

Priviți în jurul vostru din această perspectivă și veți observa că oamenii cu o cultură generală deficitară înțeleg și se adaptează mai greu la realitate și la schimbare. La fel cum veți observa că abdicarea de la normele morale se întoarce și lovește ca un bumerang, mai devreme sau mai târziu. Iar principiile te conturează ca individ, îți dau substanță și credibilitate prin predictibilitate. Reputația profesională sau umană a unei persoane e ca un pahar din sticlă: odată spart, poți aduna și lipi la loc ciob cu ciob, dar rezultatul final nu va fi niciodată același, oricât te-ai strădui. Destinația drumului numit educație este așadar cu mult mai complexă decât succesul profesional: este evoluția omului într-o versiune superioară a sa.

Nu ați ales o meserie ușoară, iar facultatea pe care o veți urma e una pe măsură. Proverbul spune că „omul cât trăiește învață”, dar dacă pentru cei mai mulți oameni acest deziderat e unul opțional, pentru un medic învățarea continuă e obligatorie, nu doar moral, ci și instituțional, prin lege. De aceea, alături de colegii mei din corpul academic, ne propunem nu doar să vă învățăm medicină,medicina dentara, farmacie sau bioinginerie medicala, ci și să vă deprindem să învățați singuri, să aveți permanent reflexul curiozității și setea de autodepășire.

Ca rector, vă asigur de preocuparea continuă a conducerii Universității de a vă susține în acest demers, prin oferirea de condiții și facilități de studiu la nivelul excelenței academice pe care mi-o doresc în Universitatea noastră.

Vă asigur, de asemenea, că atât conducerea Universității, cât și corpul academic, în ansamblul său, conștientizăm răspunderea pe care o avem față de voi, studenții noștri, și implicit față de societate: de calitatea educației voastre vor depinde viețile și destinele a mii de pacienți. Nu am uitat în nici un moment această răspundere, ci dimpotrivă: după aproape 30 de ani de la reorientarea României către valorile și civilizația Occidentala, există semnale clare că recuperăm, în ritm accelerat, decalajul acumulat în jumătate de secol de izolare. Și ce dovadă poate fi mai evidentă în acest sens, decât recent publicatul clasament „The Times Higher Education World University Rankings”. Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF Iași) este singura instituţie de învăţământ medical românesc cotată în topul realizat de Times Higher Education World University Rankings 2016-2017. Din România, doar cinci instituții au intrat în acest top al celor 1000 de universități de elită din lume. La indicatorul vizibilitate academică la nivel internațional, UMF Iași se situează pe primul loc în țară și pe locul 428 la nivel mondial.

O altă idee pe care vreau să o prezint astăzi, este legată de viitorul Spital Regional din Iași: există probabilitatea ca voi, cei care începeți astăzi drumul în medicină, să fiți prima generație de medici rezidenți care vor lucra în acest spital, beneficiind de aceleași condiții de muncă și oportunități de cercetare ca în orice alt spital de anvergură din țările vest-europene.

Am început să vă vorbesc citând spusele lui Nelson Mandela: “Educația e cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea”. Nici eu și nimeni altcineva nu vă poate spune cât de puternică va fi această armă în mâinile voastre. Dar va invit să va imaginați CUM veți schimba voi lumea din jurul vostru, ținând în minte îndemnul unui alt mare spirit al umanității, Mahatma Gandhi: „Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume!”.

Succes și sârguință vă urez, dragi boboci si dragi studenti ai Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”! Iar dascălilor voștri le doresc tenacitatea de a căuta și bucuria de a descoperi, nu doar potențialul profesional, dar și umanitatea și fărâma de geniu din voi!

V.SCRIPCARIU  1 Oct 2017

 Discursul Rectorului

     
Copyright © 2010-2017 Universitatea Grigore T. Popa - Iasi. Toate drepturile rezervate.