Universitatea Gr. T. Popa - Iasi UNIVERSITATEA DE MEDICINA ȘI FARMACIE
GRIGORE T. POPA  IAȘI
Skip to main content
Go Search
  
UMF Iasi > Prezentare > Pages > CuvantulRectorului.aspx  

Cuvantul Rectorului la deschiderea anului universitar 

UMF Iasi > Prezentare > Cuvantul Rectorului la deschiderea anului universitar
 

 

Distinși Oaspeți,  Stimați colegi, Dragi studenți,

Îmi face o deosebită plăcere să vă întâmpin la deschiderea celui de al 136-lea an universitar medical ieșean. În comparație cu marile universități, cifra 136 nu spune mare lucru. Cel puțin 100 de ani în plus au universitățile americane de top, ca să nu vorbim de universitățile europene cu o istorie respectabilă. Dar, dacă ne gândim că de la înființarea Universității din Bologna și până la prima atestare a orașului Iași au trecut peste 300 de ani, avem altă perspectivă. Iașiul are 600 de ani, iar învățământul universitar ieșean are minim 155 de ani. Deci, măcar un sfert din istoria orașului nostru este legată și îmbinată cu viața universitară.

Spre a marca această strânsă legătură între comunitate și universitate, din 2011, UMF Iași a început să organizeze ceremonia de deschidere a anului universitar în Piața Națiunii, în sânul comunității din care își trage esența și spre care se deschide. Universitatea s-a dezvoltat în Iași pentru că a găsit un teren propice, iar comunitatea trebuie să înțeleagă că, dacă vrea să progreseze și să prospere, trebuie să pună în centrul interesului și atenției sale viața universitară. În fond, universitatea este cel mai important exportator al Iașului.

Vorbesc despre Universitate, și sper că Rectorii celorlalte patru universități mă vor ierta, pentru că în Iași este, de fapt, o singură Universitate. Dacă dorim ca învățământul universitar ieșean să iasă din perioada de adolescență, mai devreme sau mai târziu, va trebui să găsim o cale de dezvoltare comună spre o universitate puternică. Desigur, putem alege să menținem starea actuală și, pentru 10-15 ani, unii dintre noi ar prospera. Din păcate, pe termen lung, astfel de construcții vor fi sortite mediocrității.

Mărturisesc că, înainte de a face parte din conducerea Universității, nu am participat la nicio festivitate de deschidere, nici în calitate de student și nici în cea de cadru didactic. Mereu am simțit că cei de pe scenă se adresează cu totul altcuiva decât mie, tânărul care ar trebui să fie în centrul atenției lor. Acum cred că știu ce ar vrea să audă tinerii valoroși din comunitatea noastră academică, dar, în calitate de Rector efemer, nu fac promisiuni deșarte.

În consecință, fără declarații incendiare, fără promisiuni, fără realizări epocale, fără viitor luminos vă paște un discurs banal. Vă promit că va avea o calitate: va fi scurt.

 

Dragi Studenți,

Vă felicit pentru alegerea făcută. Vă asigur că ați ales un drum greu, mult mai greu decât vă imaginați. Un profesor din generația care a sărbătorit anul acesta 55 de ani de la absolvirea facultății de medicină din Iași a sintetizat perfect situația «când am terminat noi, aveam dreptul să plecăm în țară să facem medicină; când termină cei de azi au dreptul de a începe o specialitate, după care vor pleca în lume să facă medicină». Da, foarte multe s-au schimbat în 50 de ani în învățământul medical, dar vreau să vă liniștesc: în următorii 10 ani se vor schimba și mai multe.

Dacă ați ales medicina pentru faimă și bani, ați ales greșit. Ambele se pot obține mai repede și mai ușor cu alte meserii sau mijloace. Dacă ați ales medicina ca să faceți bine semenilor, probabil ați ales corect. Eu, la vârsta voastră, nu am știut de ce am ales medicina. Am avut însă norocul să întâlnesc în facultate un maestru care mi-a arătat ce înseamnă să fii om și medic. Așa am înțeles că am ales bine. Același lucru vă doresc și vouă. Din păcate, nu toți avem șansa unui maestru.

Vă avertizez încă de pe acum că nu aveți puterea de a vă imagina volumul de muncă pe care îl veți avea pe întreg parcursul vieții, dacă doriți să fiți cu adevărat profesioniști. Și, închei cu o încurajare: «May the force be with you»

 

Dear students,

I welcome you all in Iași. I am glad and honoured that you have decided to get your medical education at our University. I have to tell you that, for each student enrolled in the English program at „Grigore T. Popa” University of Medicine and Pharmacy from Iași, at least other two postulants had to stay home or to choose another university. Foreign students are coming to study in Iași for over 40 years. Most of them were diligent and dedicated students and are now very good doctors, dentists and pharmacists in their home countries and all over the world. I hope you will enjoy your stay here and you will work hard to become good professionals. The world is yours. However, if you choose not to study hard enough, I have to inform you that five hundred meters up, on the Copou Hill, there is the Law School. There, a lot of young students are waiting for you. «May the force be with you»

 

Chers étudiants,

Je vous souhaite la bienvenue à Iasi. Je suis heureux et honoré que vous avez décidé d'avoir votre éducation médicale au „Grigore T. Popa” Université de Médecine et Pharmacie de Iasi. Je dois vous dire que pour chaque étudiant au programme français dans notre université, au moins trois autres ont dû rester à la maison ou d'aller dans une autre université. Les étudiants étrangers viennent à Iasi depuis plus de 40 ans. La plupart d'entre eux étaient des étudiants dévoués. Maintenant ils sont de très bons médecins, dentistes et pharmaciens dans leurs pays d'origine et dans le monde entier. J’espère que vous apprécierez votre séjour ici et que vous allez travailler dur pour devenir de bons professionnels. Le monde vous appartient. Toutefois, si vous choisissez de ne pas apprendre assez bien, je dois vous informer que a cinq cents mètres d’ici, sur la Colline Copou il y a l'école de droit. Là, beaucoup de jeunes étudiants sont en attente. «Que la force soit avec vous»

 

Stimați Colegi,

Vă rog să îmi permiteți să adresez câteva cuvinte cadrelor didactice intrate acum în rândurile corpului academic al UMF Iași. Vă urez realizare profesională deplină. Sper să treceți cu toții cu brio nivelul de „tânără speranță” și să faceți din UMF Iași o universitate așa cum visați. Vă asigur că, dacă doriți, aveți cu ce. Puterea de schimbare e la voi. O Universitate e un organism viu care trebuie mereu perfecționat și modernizat. Vă doresc ca, peste 20-30 de ani, să nu auziți de la copiii voștri sau de la rezidenții voștri, întrebarea „De ce ai rămas, totuși, în România ?”. Nu din cauză că răspunsul este dificil, ci pentru simplul fapt că rostirea acestei dileme ridică semne multiple de întrebare.

 

Stimată Audiență,

În încheiere, mă întorc către toți colegii mei din comunitatea academică medicală. În câteva luni, vom alege un nou rector. Așa după cum am asigurat Senatul, dacă nu se întâmplă nimic catastrofal, nu intenționez să candidez. Așa că pot vorbi complet liniștit despre acest eveniment.

Mă adresez alegătorilor. Nu știm cine va candida, dar e posibil ca, în afară de cele 3 candidaturi anunțate, să fie și alți colegi care se consideră capabili de a ocupa poziția de Rector. Vă asigur că, în cea mai mare parte, nu știu la ce vor să se angajeze. Vă invit ca, după ce veți asculta toate promisiunile făcute în campanie, atât cele oficiale cât și cele neoficiale, să lăsați deoparte planul managerial și să dați votul persoanei care știți că va fi dedicată trup și suflet universității, timp de 12 ore pe zi. Să alegeți persoana capabilă să pună interesul universității înaintea orgoliului personal și chiar înaintea interesului dvs personal de moment. Din scurta experiență de conducere, am înțeles clar un lucru: vremea rectorului clinician care vine două ore pe zi ca să semneze ce i se pune în față, să scoată două posturi la concurs, să binecuvânteze un doctorat sau să aplaneze un conflict s-a încheiat. Dacă vrem să progresăm, ne trebuie un Rector universitar cu o echipă de prorectori și de decani care să lucreze full time pentru dezvoltarea Universității. Practic, ne trebuie un paradox: o conducere antreprenorială ca rezultat al unor alegeri de tip colegial. Stă în mâna noastră să obținem așa ceva.

Mă adresez potențialilor candidați: în câteva săptămâni se va declanșa campania electorală. Vă invit să o duceți cu toată energia de care sunteți capabili, dar numai în amfiteatrele universității pe care doriți să o conduceți. Orice dezbatere între colegi sau cu studenții este binevenită pentru că duce la clarificare și progres. Vă rog însă să nu încercați să exacerbați conflictele și să le externalizați în afara spațiului universitar. Simpla intenție de a ajunge la conducerea unei universități cu ajutorul șantajului, delațiunilor, manipulărilor media este degradantă, atât pentru universitate cât și pentru combatant. Vă asigur că cel care va utiliza aceste arme va avea disprețul și desconsiderarea întregii comunități, indiferent de poziția ocupată. Va avea, probabil, putere, dar nu va avea niciodată respect. Vă invit pe toți la o competiție academică.

Mulțumesc tuturor că participați la acest eveniment.

Succes în anul universitar 2015-2016 !

 

Dragoș Pieptu,

Rector UMF Iași

28 septembrie 2015

 

Copyright © 2010-2017 Universitatea Grigore T. Popa - Iasi. Toate drepturile rezervate.