Universitatea Gr. T. Popa - Iasi UNIVERSITATEA DE MEDICINA ȘI FARMACIE
GRIGORE T. POPA  IAȘI
Skip to main content
Go Search
  

UMF Iasi > Informatii Publice > Comunicat de presa 9 mai 2018
Comunicat de presa 9 mai 2018

COMUNICAT DE PRESĂ

9 mai 2018


UMF Iași, singura instituţie de învăţământ medical din România în clasamentul Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings 2018
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF Iași) este singura instituţie de învăţământ medical din România cotată în topul realizat de Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings 2018, dat publicității pe 9 mai 2018. Din România, 5 instituții au intrat în acest top al primelor 378 de instituții de învățământ superior din cele 42 ţări cu economie emergentă care au intrat în analiză: Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (251-300), Universitatea «Babeş-Bolyai» Cluj – Napoca (162), Universitatea de Vest Timişoara (201–250), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (251–300) și Universitatea Bucureşti (251–300).
Clasamentul este realizat pentru 50 de state considerate economii emergente (avansate, secundare sau „economii de frontieră”) de Financial Times Stock Exchange (FTSE) printre care se numără: Africa de Sud, Argentina, Brazilia, Cehia, China, Estonia, Grecia, India, Malaezia, Mexic, Polonia, Rusia, Ungaria, Tailanda, Taiwan, Turcia etc.
Primele poziții în acest clasament sunt ocupate de universități din China, pe primele două locuri situându-se Peking University și Tsinghua University iar pe locul trei este Lomonosov State University din Moscova.
„Includerea Universității dvs. în clasamentul Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings este o realizare semnificativă, ceea ce înseamnă că vă aflați printre primele 378 de universități din cele 42 de țări incluse în analiză. Am analizat universitățile din cele 50 de state considerate economii emergente (avansate și secundare) sau „economii de frontieră” de FTSE. Dar instituțiile din doar 42 de state au intrat în topul final 378. Deci, locul instituției dvs. în clasamentul celor mai bune universități de cercetare avansată din rândul țărilor cu economie emergentă este o realizare semnificativă.”au precizat reprezentanții Times Higher Education în scrisoarea trimisă prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.
La indicatorul vizibilitatea academică la nivel internațional, UMF Iași se situează, și în acest clasament, pe primul loc în țară și pe locul 42 între cele 378 de universități analizate în clasamentul Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings 2018.
„Prin evaluările făcute de Times Higher Education ne cunoaștem locul pe care îl ocupăm la nivel european și mondial. Un motiv de mândrie este faptul că suntem singura universitate de medicină și farmacie din țară care este clasată în acest sistem. Al doilea motiv de mândrie este că la indicatorul vizibilitatea academică la nivel internațional, UMF Iași se situează pe primul loc în țară și pe locul 42 între universitățile analizate în clasamentul Times Higher Education Emerging Economies University Rankings. Iar faptul că reputaţia universității e internaţională este confirmat și de numărul studenților străini, la Universitatea noastră studiind, în acest an universitar, 2600 de studenți din 50 state ale lumii.” a declarat prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
Clasamentul utilizează aceiași 13 indicatori riguroși de performanță ca și Times Higher Education World University Ranking, examinând punctele forte ale fiecărei universități conform misiunilor principale asumate: predare, cercetare, transfer de cunoștințe și perspective internaționale. Metodologia a fost însă recalibrată cu atenție pentru a reflecta mai bine caracteristicile și prioritățile de dezvoltare ale universităților din economiile emergente. Se acordă o mai mare importanță, de exemplu, legăturilor cu mediul socio-economic ale universității și perspectivelor internaționale.
***

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a fost fondată în 1879, fiind una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din România. UMF Iași face parte din Grupul celor 12 Universități de Educație și Cercetare Avansată. Cele patru facultăți – Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Farmacie și Facultatea de Bioinginerie Medicală – sunt acreditate de Asociația Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) iar managementul educațional instituțional este certificat de forul european de evaluare European University Association (EUA) - Institutional Evaluation Programme (IEP)și de Consiliul Internațional al Decanilor Facultăților de Medicină de Expresie Franceză (CIDMEF). Dintre cei 11.759 de studenți, masteranzi, doctoranzi și rezidenți ai săi (8.717 studenți, 317 masteranzi, 341 doctoranzi și 2.384 rezidenți), 2.466 provin din 52 de țări altele decât România, ceea ce face Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași cea mai cosmopolită instituție de învățământ superior din estul Europei.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași este singura instituţie de învăţământ medical românesc cotată în topul Times Higher Education World University Rankings 2017-2018 și Times Higher Education 2018 New Europe. La indicatorul vizibilitatea academică la nivel internațional, UMF Iași se situează pe primul loc în țară și în primele 500 de universități din lume (locul 428).
     
Copyright © 2010-2017 Universitatea Grigore T. Popa - Iasi. Toate drepturile rezervate.