Salt la conținutul principal
Universitatea Gr. T. Popa - Iasi

FACULTATEA DE MEDICINA

Se începe căutarea
FACULTATEA DE MEDICINA
Specializarea MEDICINĂ
Specializarea ASISTENŢĂ MEDICALĂ GENERALĂ
Specializarea NUTRIȚIE ȘI DIETETICĂ
Cursuri
Activitati studenti si medici rezidenti
  

UMF Iasi > Facultati > FACULTATEA DE MEDICINA > Scurt istoric
SCURT ISTORIC AL FACULTATII DE MEDICINA

Facultatea de Medicina din Iasi, una din cele mai vechi si renumite pentru aportul considerabil la dezvoltarea si progresul stiintelor medicale, a fost infiintata in urma cu 134 ani la 30 septembrie 1879, cind Parlamentul de atunci al Regatului României a votat bugetul si programul didactic al noii institutii. Cursul inaugural de anatomie a fost tinut de Dr. Leon Scully la data de 1 decembrie al aceluiasi an, restul disciplinelor studiate fiind predate in cadrul Facultatii de Stiinte a Universitatii.
 
In 1887 prima promotie de absolventi ai Facultatii de Medicina iesene primeste titlul de “Doctor in medicina si chirurgie” ce asigura dreptul de libera practica. In 1894 este desavirsita constructia celui mai important edificiu al complexului universitar, Institutul de anatomie reprezentind atunci cel mai modern centru de invatamint anatomic si cercetare din Sud- estul Europei – Institut apreciat si notat de o serie de personalitati marcante in domeniu ca Prof. Sappey, devine astfel centrul formativ pentru una din cele mai puternice scoli de anatomie descriptiva topografic si chirurgie operatorie ai carei reprezentanti de seama au fost Aristide Peride – fondatorul institutului, Emanuel Riegler, Francisc Rainer si Grigore T. Popa descoperitorul sistemului port hipotalamohipofizar si unul din fondatorii neuroendocrinologiei.

O intreaga pleiada de personalitati marcante ale Chirurgiei Românesti ca Nicolae Hortolomei, Ion Tanasescu, Vladimir Butureanu, Gheorghe Chipail, Nicolae Oblu au fost la inceputul carierei lor, cadre didactice ale Institutului de Anatomie. Baza clinica a facultatii reprezentata initial de Spitalul Sfintul Spiridon se extinde odata cu darea in folosinta a Spitalului pentru boli mintale si nervoase de la Socola unde profesorul Constantin Parhon, fondatorul Endocrinologiei va pune bazele renumitei Scolii de Neuropsihiatrie Iesene si va contribui la infiintarea celei de a doua Clinici de Endocrinologie din România. Tot la Iasi titularul catedrei de Patologie generala, profesorul Tiron introduce printre primii in România tratamentul cu raze X in perioada dintre cele doua razboaie mondiale invatamintul clinic medical are o serie de profesori recunoscuti pentru valoarea lor si care au constituit scoli ca: profesorul Ion Onescu, Ion Nicolau, C. C. Dimitriu, Martian Cotrau, Petre Vancea, Serban Bratianu.

In 1948 Facultatea de Medicina devine Institut de Medicina avind in componenta sa Facultate de Medicina Generala, Pediatrie, Igiena Stomatologie si Farmacie. Ulterior sunt desfiintate succesiv Faculttaea de Stomatologie in 1951, Fascultatea de Farmacie in 1952, Facultatea de Igiena in 1956 si tot in acelasi an Facultatea de Pediatrie se transforma in sectie de Pediatrie alaturi de sectia de Medicina Generala. In 1965 Institutul de Medicina isi schimba din nou structura devenind Institutul de Medicina si Farmacie cu trei facultati – Facultatea de Medicina cu doua sectii – Medicina Generala si Pediatrie, Facultatea de Medicina Dentara si Facultatea de Farmacie. In 1991 Facultatea de Medicina constituie impreuna cu Facultatile Farmacie si Stomatologie, Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa”.