Salt la conținutul principal
Universitatea Gr. T. Popa - Iasi

Educatie

Se începe căutarea
FACULTATEA DE MEDICINA DENTARA
Studenti
Cautare
Noutati
  

UMF Iasi > Facultati > FACULTATEA DE MEDICINA DENTARA > Educatie > Studii de licenta
STUDII UNIVERSITARE DE LICENTA

OBIECTIVE PRINCIPALE:
A. Invatamant si pregatire pentru :
• studentii inscrisi la profilul Medicina Dentara, in ciclul de invatamant de lunga durata , in concordanta cu standardele europene;
- cursuri de zi, 6 ani, 360 de credite, titlul academic „Licenta medic dentist”
• profesiuni complementare medicinii stomatologice:
- Asistente Dentare - cursuri de zi, 3 ani, 180 de credite, titlul academic „Asistent medical dentar licentiat”
- Tehnicieni Dentari – cursuri de zi, 3 ani, 180 de credite, titlul academic „Tehnician dentar licentiat”
B. Pregatire postuniversitara si facilitati clinice pentru:
• pregatirea continua a medicilor stomatologi practicieni in Stomatologie Generala, Ortodontie, Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala si dobandirea de competente in Implantologie, Parodontologie, Protetica - Edentatie Partiala;
• tinerii medici stomatologi in perioada stagiului;
• medicii rezidenti in Stomatologie;
• absolventii inscrisi pentru obtinerea masteratului

Facultatea de Medicina Dentara organizeaza 7 specializari de MASTERAT, cu o durata de 1 – 2 ani si tematici diferite, care se adreseaza medicilor rezidenti, medicilor specialisti, biologilor in unitati medicale, profesionistilor din orice domenii implicati in echipe de cercetare medicala multidisciplinare si potentialilor candidati la Doctorat si faciliteaza accesul acestora la cele mai noi rezultate stiintifice din diverse domenii. Facultatea de Medicina Dentara din Iasi se situeaza printre primele din tara in ceea ce priveste diversitatea si actualitatea temelor de Masterat propuse si aprobate de Ministerul Educatiei si Învatamantului.

C. Toti medicii stomatologi care fac parte din personalul academic al Facultatii asigura asistenta medicala stomatologica pentru populatia din orasul Iasi si din alte orase din Moldova in cadrul Policlinicii Stomatologice Universitare, care contine cinci Clinici Stomatologice. Pacientii sunt tratati atat de personalul academic, cat si de studentii facultatii sub controlul cadrelor didactice.
D. In Facultatea de Medicina Dentara din Iasi se desfasoara de asemeni o complexa activitate de cercetare stiintifica la toate nivelurile (cercetare fundamentala, clinica si comunitara), in care sunt implicate toate departamentele si disciplinele - atat personalul academic, cat si studentii. Exista de asemeni doua Centre de Excelenta: "Reabilitare Orala Complexa" si "Patologia Orala a Copilului", prin intermediul carora activitatea de cercetare se desfasoara interactiv si cu directe aplicatii practice.
E. Prin cooperarea stransa cu Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Cercetarii, cu Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice (U.N.A.S.), Asociatia Medicilor Stomatologi cu Practica Privata din Romania (A.M.S.P.P.R.), Societatea de Estetica Dentara (S.S.R.), Societatea Romana de Biomateriale (S.R.B.), facultatea noastra contribuie la promovarea sanatatii orale, la imbunatatirea legislatiei in domeniu si de asemeni la promovarea si dezvoltarea profesiei de medic stomatolog.
F. Personalul academic al facultatii ofera asistenta metodologica pentru medicii din Iasi si Moldova.

CURRICULA ACADEMICA:
Înainte de 1990, curricula academica avea o structura foarte simpla, fiind formata numai din patru discipline stomatologice de baza: Odontologie - Parodontologie, Protetica, Chirurgie Maxilo-Faciala si Ortodontie.

În anul 1992 a fost initiata cea mai importanta si mai radicala reorganizare curriculara in invatamantul romanesc de Medicina Stomatologica, si aceasta a fost pusa in practica pentru prima data la Facultatea de Medicina Stomatologica din Iasi. Prin urmare, la Iasi s-a reusit implementarea celei mai moderne structuri curriculare folosita in universitatile europene. Desigur, acest lucru nu ar fi fost posibil fara mentinerea unor stranse relatii de colaborare cu cele mai prestigioase institutii de profil similar din Europa.

Curricula Academica prezinta urmatoarele caracteristici principale:
• Învatamantul stomatologic este modern, integrat, cunostintele fiind evaluate prin intermediul Creditelor transferabile, in mod similar cu sistemul de credite transferabile folosite in UE;
• Se asigura o pregatire adecvata in domeniul Ştiintelor Biologice Fundamentale;
• Se asigura pregatirea studentilor in domeniul Disciplinelor de baza de Medicina Generala, cu scopul de a le oferi acestora cunostintele necesare de Patologie Generala;
• Se respecta raportul corect CURSURI / LUCRARI PRACTICE;
• Pregatirea de specialitate se realizeaza prin intermediul diferitor discipline stomatologice moderne;
• Se acorda o atentie speciala disciplinelor de Medicina Dentara Comunitara si Preventiva;
• În cadrul disciplinelor restaurative, se pune accent pe reabilitarea orala si functionala;
• Se realizeaza training-ul studentilor prin metoda Simularii, cu scopul de a dezvolta la acestia abilitati practice;
• În anul VI s-a implementat un sistem de cursuri integrate si training - Reabilitare Orala Complexa si altele

Disciplinele sunt grupate in 4 categorii, fiecare dintre ele avand o proportie bine-stabilita in planul general de pregatire a studentilor:

• 62% discipline stomatologice;

• 38% discipline medicale, chirurgicale si fundamentale.
Am diversificat directiile principale ale invatamantului de Medicina Dentara romanesc introducand pentru prima data discipline noi in Curricula, ca de exemplu: Ergonomie Stomatologica, Biomateriale, Bioechipamente, Gnatologie, Implantologie, Stomatologie Comunitara, Management, Estetica Dento - Somato - Faciala.

Un obiectiv semnificativ in procesul didactic l-a constituit modificarea denumirilor si curriculei disciplinelor, in conformitate cu sistemul de invatamant vest-european. Astfel, daca in urma cu 10 ani existau 10 discipline, in anul 2003 am ajuns la un numar de 51 de discipline, ca urmare a introducerii, in premiera in Romania, a unor discipline noi in conformitate cu standardele europene – situatie care se mentine si in prezent.

AVANTAJE:

    • Asigurarea premizelor pentru invatamantul continuu;
    •Abordarea socratica a procesului de invatamant si invatare (studentul trebuie sa descopere singur raspunsurile corecte la problemele care i se pun prin orientarea sa cu ajutorul unor intrebari suplimentare bine alese);
    • Auto-evaluarea realista.

INOVATII SI REZULTATE POZITIVE:
    - Noi metode de evaluare;
    - Noi metode de predare / invatare;
- Se creeaza o imagine generala si complexa asupra patologiei stomatologice;
- Se pune accentul pe dobandirea competentelor clinice;
- Se pune accent pe dezvoltarea programelor de schimb educational;
- Se incurajeaza mentinerea unei relatii deschise intre profesori si studenti;
- Se pune accent pe dezvoltarea programelor de schimb educational;
- S-a initiat managementul total prin implicarea cadrelor didactice in rezolvarea problemelor organizatorice si de management ale facultatii;
- Problemele studentilor se fac auzite prin desemnarea unui student ca vicedecan;
- Studentii sunt monitorizati pe parcursul intregii lor pregatiri teoretice si practice, de-a lungul anului academic, iar nivelul lor de cunostinte este evaluat prin examenele finale, care se desfasoara in prezenta unor comisii de examinare.

Procesul de invatamant dureaza 30 de saptamani, iar numarul de ore pe saptamana este de 30; vacantele sunt programate de Craciun si de Paste.

Cursurile incep pe 1 Octombrie si se incheie pe 8 Iulie, perioada in care se desfasoara integrate si module independente; sesiunile de examene sunt in numar de doua, sesiunea de iarna (27 Ianuarie – 18 Februarie) si sesiunea de vara (16 Iunie – 8 Iulie).

În perioada 9 Iulie – 8 August se desfasoara practica de vara, in timpul careia studentii lucreaza in centre medicale din Iasi, din alte orase sau chiar in strainatate.

ADMITERE - PROCEDEUL DE SELECTARE A CANDIDATILOR:

Orice persoana care a absolvit liceul si a obtinut Diploma de Bacalaureat se poate inscrie la facultatea noastra. Absolventii de liceu romani sunt admisi la Facultatea de Medicina Dentara din Iasi dupa un concurs constand dintr-o teza scrisa la Biologie SAU Chimie Organica (indiferent de specializarea aleasa – invatamant de lunga durata – 6 ani sau invatamant de scurta durata – 3 ani). Teza scrisa este de tip grila, fiind alcatuita din intrebari cu mai multe variante de raspuns, iar examenul de admitere are loc in cursul lunii Iulie.

Media celor patru ani de liceu, media obtinuta la examenul de bacalaureat, precum si notele la Biologie, Chimie si Fizica, sunt de asemeni luate in calculul mediei finale de la concursul de admitere.
Admiterea candidatilor straini are loc dupa examenul de admitere pentru candidatii romani

DURATA STUDIILOR:

• studii universitare: 6 ani
• studii postuniversitare:
- masterat: 1,5 - 2 ani (3 sau 4 semestre)
- doctorat: 4 ani (cu frecventa) / 5 ani (fara frecventa)
- rezidentiat, in functie de specialitate: 2 - 5 ani
- competente: 1 an
- perfectionari postuniversitare: 1 – 6 saptamani

FORME DE EXAMINARE:

Sistemul de invatamant modular presupune impartirea procesului de invatamant in module corespunzatoare fiecarei discipline. Perioada de studii a fost impartita in doua cicluri de pregatire:

• Ciclul I: anii I, II si III de studii – 180 credite;
• Ciclul II: anii IV, V si VI de studii – 180 credite.

În total, pe parcursul perioadei de studii, studentul acumuleaza un numar de 360 credite transferabile, cate 60 credite pentru fiecare an de studii.

Promovarea de la un ciclu de studii la celalalt este conditionata de promovarea tuturor examenelor din ciclul respectiv cu nota minima 5 (cinci) sau punctajul minim obtinut inmultind nota cu numarul de credite acordate fiecarei discipline. Promovarea de la un an de studiu la altul in cadrul aceluiasi ciclu este permisa numai daca examenele restante insumeaza cel mult 12 credite.

Numarul de credite alocate fiecarei discipline poate varia de la un an scolar la altul, in functie de modificarile in programa analitica, de importanta sa in procesul de invatamant si de timpul necesar acumularii cunostintelor corespunzatoare intr-o maniera adecvata.

Acest sistem elimina notiunea de echivalare si permite incheierea unor acorduri de colaborare intre facultatea noastra si alte facultati de Medicina Stomatologica din tara (Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Targu-Mures, Craiova, Constanta, Oradea).
Examenele au rolul de a confirma realizarea scopurilor si a obiectivelor fiecarui curs.

Studentii sunt evaluati cu note de la 1 la 10, nota minima de promovare fiind 5.

1 - nu s-a dat nici un raspuns;

2 - raspuns foarte slab

4 - sub satisfacator;

5 - la limita de trecere;

6 - satisfacator

8 - raspuns bun;

10 - raspuns excelent si complet.

Forme de examinare:

• proiecte, examene scrise, orale si practice
• examen de absolvire si sustinerea lucrarii de diploma Examenul practic evalueaza aptitudinile practice ale studentilor si dexteritatea lor manuala, folosind:
- Prezentarea de caz clinic;
- Studentului i se cere sa realizeze o procedura tehnica, sa indeplineasca o activitate clinica sau sa faca o interpretare de date.

Evaluarea cunostintelor teoretice se realizeaza prin intermediul unei teze scrise, conceputa in una dintre urmatoarele modalitati:
- doua sau trei intrebari de tipul scurt eseu;
- zece intrebari cu raspuns scurt;
- intrebari de tip grila in diverse variante.

Nu este permisa compensarea intre teza scrisa si examenul clinic.

Sistemul de invatamant modular integrat este o forma superioara de organizare a invatamantului modular. Modulele sunt grupate in jurul a 1 sau 2 discipline principale pentru fiecare dintre cele doua etape de studii, impreuna cu acele sectiuni din disciplinele de medicina generala care sunt necesare pentru completarea informatiei ce urmeaza a fi transmisa. Disciplinele care nu pot fi integrate alaturi de disciplinele stomatologice clinice sunt grupate in module separate, avand integrate separate.

Toate metodele de evaluare pe care le folosim au fost alese astfel incat sa le permita studentilor sa aiba un feed-back realist asupra procesului de invatamant, sa le arate deficientele si metodele cele mai adecvate de corectare a lor.

DIPLOMA:

La incheierea celor doua cicluri de studii studentul este evaluat prin Examenul de Licenta, cu scopul de a obtine titlul de medic stomatolog (MD).

Examenul de Licenta consta din urmatoarele etape:
- Doua examinari teoretice (Discipline Medicale Fundamentale si Discipline Stomatologice);
- O examinare practica;
- Lucrarea de Diploma.

DIPLOMA obtinuta dupa absolvireaFacultatii de Medicina Dentara din Iasi este recunoscuta de Ministerul Educatiei din Romania, ca si de forurile specializate din alte tari din lume: tarile membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada (incepand din 2007), Egipt, Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia, India, Iordania, Iraq, Iran, Israel, Kuwait, Liban, Maroc, Oman, Qatar, Siria, Sudan, Suedia, Tunisia, Turcia si Yemen.


SPECIALIZAREA TEHNICA DENTARA

Fondata: in 1993
Titlul obtinut: Tehnician Dentar
Numar de locuri: 14 (fara taxa) / 50 (cu taxa)
Durata: 3 ani
Numar credite: 180
Forme de examinare: proiecte, examene scrise, orale si practice
Absolvire: 2 teste scrise si sustinerea lucrarii de diploma

CURRICULA SPECIALIZARII TEHNICA DENTARA

Anatomie si Embriologie
Morfologia dintilor si
a arcadelor dentare
Fiziologie
Biochimie
Informatica Medicala
si Biostatistica
Limbi straine
Dentistica comunitara
Organizare sanitara
Chirurgie maxilo-faciala
Dentistica conservativa
Cariologie

Parodontologie
Pedodontie
Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala
Tehnologia protezelor unidentare
Tehnologia protezelor fixe
Tehnologia aparatelor gnato-protetice
Tehnologia aparatelor
gnato-protetice total adjuncte
Tehnologia restaurarilor metaloceramice
Protetica dentara
Gnatologie
Clinica si Terapia LOC
Clinica si Terapia EPR

Tehnologia Reabilitarii Orale Complexe
Clinica si Terapia EPI
Clinica si Terapia ET
Proteze maxilo-faciale
Implantologie
Ergonomie si organizarea
practicii odontologice
Materiale dentare
Bioinstrumentatie
Ştiinte comportamentale
Bioetica, Psihologie Medicala
Practica de vara


SPECIALIZAREA ASISTENTA DENTARA

Fondata: in 1998
Titlul obtinut: Asistenta Dentara
Numar de locuri: 12 (fara taxa) / 50 (cu taxa)
Durata: 3 ani
Numar credite: 180
Forme de examinare: proiecte, examene scrise, orale si practice
Absolvire: 2 teste scrise si sustinerea lucrarii de diploma

CURRICULA SPECIALIZARII ASISTENTA DENTARA

Anatomie si Embriologie
Biologie Celulara si Moleculara
Histologie
Microbiologie
Anatomie Patologica
Biologie si Genetica Medicala
Fiziologie
Biofizica
Patologie Generala
Imunologie
Farmacologie
Informatica Medicala
si Biostatistica
Morfologia dintilor
si a arcadelor dentare
Obstetrica – Ginecologie
Chirurgie Generala
ORL
Oftalmologie
Medicina Interna
Pediatrie
Managementul pacientilor
Dermatologie – Venerologie
Boli Infectioase, Epidemiologie, Igiena
Psihiatrie
Neurologie
Dentistica Preventiva
Organizare Sanitara
Anestezie si Sedare, Urgenta in
medicina dentara, Patologie Speciala
Urgente medico-chirurgicale
Chirurgie Maxilo-Faciala
Medicina Orala
Dentistica Conservativa
Cariologie
Endodontie
Parodontologie
Pedodontie
Ortodontie si Ortopedie
Dento-Faciala
Protetica Dentara
Gnatologie
Clinica si Terapia LOC
Clinica si Terapia EPR
Clinica si Terapia EPI
Clinica si Terapia ET
Reabilitare Orala Complexa
Ergonomie si organizarea
practicii odontologice
Semiologie Stomatologica
/ Odontologie Geriatrica
Odonto-Neuro-Radiologie
Materiale dentare
Bioinstrumentatie
Evidenta contabila
Ştiinte comportamentale
Bioetica, Deontologie
Psihologie Medicala
Balneofizioterapie,
reabilitare functionala orala
Practica de vara

COMPETENTELE finale ale absolventilor specializarii TEHNICA DENTARA :

• cunoasterea tehnologiei realizarii protezelor unidentare, a aparatelor gnatoprotetice conjuncte, total amovibile, partial amovibile si protezari pe implante.

COMPETENTELE finale ale absolventilor specializarii ASISTENTA DENTARA

cunoasterea masurilor si mijloacelor de control al infectiei in cabinetul stomatologic
pregatirea pacientului, a instrumentarului si materialelor necesare efectuarii manoperelor clinice
anumite operatii specifice programelor de preventie si dentistica comunitara

Profesiile de ASISTENT DENTAR si TEHNICIAN DENTAR sunt profesiuni reglemetate in Uniunea Europeana.

Specializarile din cadrul Facultatii de Medicina Dentara Iasi isi pregatesc studentii la standardele cele mai inalte, pe baza unor programe si planuri de invatamant compatibile cu cele ale unora dintre cele mai prestigioase institutii europene de invatamant superior